Activiteiten

Activiteiten

Een ontmoetingsplek met ‘zin’ in het bos.

 

Omdat we weten dat mensen met een (psychische) kwetsbaarheid vaak leven in een geïsoleerde omgeving, weinig tot geen sociale contacten hebben en vaak met verveling en/of vereenzaming te kampen hebben, sloegen VZW De Stap, het bestuur van het Bardelaere Museum, OBRA|BAKEN vzw en de afdeling plusvriend van vzw Uilenspiegel de handen in elkaar om een laagdrempelige  open ontmoetingsplaats in het mooie groene hart van het Meetjesland te creëren.

Op deze plek gaan we uit van de gelijkwaardigheid van ieder individu. Vanuit een open, ongedwongen en op respect gebaseerde manier van kijken en omgaan met elkaar hopen we dat mensen in een ontspannen kader opnieuw verbinding kunnen en willen maken.

We hebben een aanbod van niet-verplichte activiteiten en projecten.                                  


Mogelijke activiteiten zijn:

samen muziek maken;

wandelen in de bossen;

volksspelen zoals krulbollen - kallestekken – hoefijzerwerpen;

koken – bakken – soep maken;

tekenen – schilderen.      


Mogelijke projecten zijn:

renovatie bunker (meehelpen kaleien);

onderhoud museum en sprookjeshuis;

herinrichting museum;

onderhoud van de tuin;

schilderen en vernissen van het wagen en/of koetsenpark

enz  ........


We werken telkens op basis van bevraging en geloof in de talenten en eigen verantwoordelijkheid van ieder die langskomt.                                                                          

Eigen suggesties en initiatieven zijn dan ook steeds welkom. We verwonderen ons graag en hopen dat te kunnen blijven doen.

Een (fijn) gesprek of er gewoon ‘zijn’ is voor ons minstens even belangrijk.


Praktisch:


  • Locatie: Bardelaere Museum, Ledestraat 42 te Kaprijke (Lembeke)                                                                       
  • Bereikbaarheid: met bus 97 Eeklo - Ertvelde - Zelzate Busstation of bus 96 Zelzate - Assenede - Eeklo Kliniek (halte Lembeke, Ledestraat of Alcantara), maar onze locatie vind je natuurlijk ook per fiets of met de wagen.
  • Openingstijden: iedere dinsdag en donderdag van 10u tot 16u (varianten in uren zijn mogelijk). Bij genoeg vraag en enthousiasme hopen we snel uit te breiden.
  • Kostprijs per dag: 5 euro (incl. verzekering en middagmaal) ter plaatse te betalen (eventuele tegemoetkoming is mogelijk)
  • Inschrijven kan via onderstaande inschrijfknop (liefst een paar dagen van tevoren dat maakt het ons iets gemakkelijker voor de organisatie van het middagmaal).


Donderdag 18 aug 2022


De moestuin van Johan is blijkbaar produktiever geworden dan vorig jaar want vandaag heeft hij voor het eerst patatten gerooid.

Volgende week dinsdag staan er dus frieten op de menu met stoverij. Vandaag heeft hij Carlos nog eens voorzien van pompoenen die er  

nog maar eens soep van gemaakt heeft. Jan is begonnen met de reconstruktie van een wassen beeld dat is gevallen en in honderd stukjes is gebroken. Jurgen heeft het druk met zijn ploegen en Johan zit weer in zijnen wal. Pascal is begonnen met het afspuiten van de zijgevel. Donderdag 11 aug 2022


Vandaag is het behoorlijk warm geworden maar Marnix heeft dat goed ingeschat. In de voormiddag is iedereen verder gegaan met zijn taak van de vorige keer. Pascal heeft samen met Marnix wel een stelling gezet om de zijgevel van de kantine af te spuiten. Deze gevel krijgt een grondige opknapbeurt. Rond de klok van half twee hebben we ons materiaal opgeruimd en zijn we in een nabijgelegen taverne een ijsje gaan eten en iets gaan drinken. Hier is het idee ontstaan om in september eens een uitstap te maken. Marnix heeft gevraagd om tegen tegen dinsdag met een voorstel te komen.


Donderdag 04 augustus 2022


Normaal gezien is er op donderdag geen culinaire activiteit gepland maar Johan had zoveel komkommers geoogst vanmorgen dat Johan

komkommersoep heeft gemaakt. Jan heeft nog een poging gedaan om de vacht van zijnen beer rond de romp te krijgen die hij heeft gemaakt maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Het project gaat terug in de wachtkamer tot iemand met een oplossing komt. Jurgen is begonnen met de vele landbouwploegen af te schuren en te verfen en dat zijn er heel wat. Pascal is klaar met zijn abri en is begonnen met onze zendmast op te knappen. Johan leeft zich volledig uit in de omliggende wal.  


Dinsdag 26 juli 2022


Vorige week donderdag was er geen bijeenkomst omwille van onze nationale feestdag. Iedereen was na deze onderbreking weer volop enthousiast om zijn taken te continueren. Voor Jan was dat niet zo evident want toen hij zijn beer uiteindelijk zou gaan etaleren bleek de romp iets te groot conform de vacht. Na weken voorbereiding was dat wel een beetje een ontgoocheling. We hebben dan maar besloten om de zaak eventjes te laten berusten en onze zinnen op iets anders te zetten. In de namiddag is hij is hij dan maar begonnen met de voorbereiding van onze opendeurdag. Carlos en Jurgen zagen het wel zitten om hem hierbij te helpen en zijn alvast begonnen met het vouwen van de briefwisseling en het knippen van de consumtiebonnen en vrijkaarten. Pascal daarentegen is uiterst gefixeerd op zijn abri en wil hem volledig klaar hebben tegen de opendeurdag. In de voormiddag heeft Femke samen met Jurgen en Carlos pompoensoep klaar gemaakt om eventueel te presenteren op de opendeurdag. Marnix heeft 's middags voor hotdogs gezorgd.Dinsdag 19 juli 2022


Ondanks de warme weersvoorspelling zijn de meeste gasten toch komen opdagen. Pascal was er al vroeg bij en is gelijk begonnen met de toplaag van zijn wachthok. Even later zijn Jan en Jurgen gearriveerd en heeft Jan de koffie gezet. Om 10 uur is Carlos aangekomen en hebben we met z'n allen eerst koffie gedronken. Jan heeft het postuur voor zijn beer afgewerkt zodat hij mogelijks volgende week het ber'evacht kan bevestigen. Carlos is zoals gebruikelijk druk bezig met zijn verzameling wijnetiketten en Jurgen heeft samen met Marnix een goeie pot spaghetti bolognaise klaargemaakt met vers gehakt en verse groenten. Na het eten en de afwas zijn Jurgen en Marnix begonnen met het vrijmaken van de zijgevel van de cafetaria want die gaat weldra een flinke opknapbeurt krijgen. Om half drie hebben we de werkzaamheden gestaakt omwille van de hitte. Marnix stelde voor om in de nabijgelegen horeca een ijsje te gaan eten maar alles was gesloten zodoende zijn we dan maar om een ijsje geweest in de nabijgelegen supermarkt. Uiteindelijk zijn we met z'n allen om vier uur huiswaarts gekeerd. Donderdag 14 juli 2022


Gelukkig waren menige gasten inmiddels hersteld en kon onze debutant Pascal kennis maken met Carlos,Johan en Jurgen. Na de koffie heeft Pascal z'n abri in de grondverf gezet want volgende week wou hij die afwerken. Het is al duidelijk dat Pascal vrij precies te werk gaat en alle tijd neemt om het goed te doen. Jan heeft het nog steeds aan de stok met zijn beer want die wil hij klaar hebben tegen de opendeurdag van 28 augustus a.s. Johan is samen met Etienne begonnen met de opmaak en schoonmaak van de omliggende sloot. Carlos gaat inmiddels onverstoord verder met zijn wijnetiketten. Jurgen heeft de 2é zitbank van ons eetsalon een aangepast kleurtje gegeven. Volgens Marnix mogen volgende week Johnny verwelkomen, alweer een nieuwe kracht. We kijken er naar uit. 


Dinsdag 12 juli 2022


Als gevolg van een infectie aan zijn voet heeft onze voorzitter zijn compostelatocht na zowat 1900 km moeten beeindigen. Zodoende heeft hij iets vroeger dan verwacht onze rangen weer vervoegd. Om dit spijtig voorval en zijn ontgoocheling iets te verzachten had Ann frieten met stoverij klaargemaakt. Terzelfdertijd hebben we op die manier onze nieuwe gast Pascal ontvangen. Pascal bleek uiterst gedreven om de werkzaamheden aan te pakken en is na een korte rondleiding direct begonnen met de renovatie van onze abri (= wachthok). Het was een beetje zielig dat er net vandaag menige gasten ziek waren (geen corona) of een vrije dag hadden. Gelukkig was Jan er nog die verder heeft gewerkt aan de montuur voor zijn berevacht.


 


Donderdag 30 juni 2022Onze voorzitter Marnix is op 29 april vertrokken richting Santiago de Compostella. Zodoende heb ik (Wilfried) als penningmeester maar even de taak van Marnix als verslaggever waargenomen.
We zijn al weer een tijdje verder maar we hebben niet stil gezeten. Hier volgt een opsomming wat de
gasten en hun begeleiders in de maanden mei en juni hebben gedaan. Dagelijks worden we door Marnix via zijn blog op de hoogte gehouden van zijn tocht. Voor elke start van de dag laat Etienne de reisverhalen van onze
pelgrim zien op zijn computer met wat uitleg erbij.
Op de dinsdagen wordt er nog steeds voor de inwendige mens gezorgd. Met behulp van Griet, Ann of
Femke wordt er een maaltijd op tafel getoverd. Carlos zorgde voor de assistentie en zorgde er ook
voor dat de potten en pannen weer staan te blinken. Deze maand was het zeer veelzijdig,
pannenkoeken, kippenbouten met koude schotel, hamburgers met salade en broodjes en tenslotte
friet met frikadellen.
De tijd is nu aangebroken dat de groenten uit eigen moestuin geoogst kunnen worden. Johan is elke
donderdag van de partij en is maar wat trots op ‘’zijn ‘’ moestuin. Deze maand is hij ook bezig
geweest om de wal op te kuisen en heel veel zonnebloemen gezaaid, benieuwd wat dat zal worden.
Jan ontpopt zich meer en meer als de assistent van Marcus. Marcus komt met het idee en Jan als
ontwerper en uitvoerder. Zo heeft hij een veldbed voor douaniers gemaakt gebaseerd op een schets
uit het douane museum in Antwerpen. Waarvoor dit precies diende moet je bij de rondleidingen zijn
van Marcus in het museum. Je kan het zo gek niet bedenken, nu is hij bezig met het opzetten van een
bruine beer.
Jurgen staat in voor het wat ruigere werk, maar museumstukken in de lijnolie zetten en verven staan
op de eerste plaats. Maar als het goed weer is werkt hij graag buiten en is altijd beschikbaar om te
helpen. Als hij maar bezig is .
Carlos staat naast de hulp in de keuken ook in voor het sorteren van wijn etiketten van een
plaatselijke verzamelaar.
Aan ontspanning heeft het ook niet ontbroken, krulbollen, petangue en vogelpiek. Op 14 juni hebben
we een boswandeling gedaan en misschien wel in de toekomst voor een nieuwe olympische sport
bedacht, namelijk schijfrollen van de heuvel in het bos naar een lager gelegen staak. De schijf deed
de meest onvoorstelbare capriolen, wat een vermaak.
De begeleiders Marcus en Etienne , Griet en Ann hebben deze maand hun handen vol gehad. Maar
het lijkt op één grote familie.
Op het laatste moment kregen wij van Marnix een niet zo’n plezierig bericht dat hij aan de
Spaanse grens na 1800 km stappen zijn camino moest opgeven door een ferme infectie aan zijn grote
teen. Jammer maar toch een hele prestatie. Het goede is dat hij er weer zal zijn op het Bardelaere
museum.


Donderdag 14 april 2022


Vandaag was het best wel een drukke dag. Johan had van alles meegebracht om te planten in de moestuin en was al om negen uur begonnen met planten. Jan had ook nog wat zaden mee om bloemen te zaaien. Met dat goede weer had iedereen blijkbaar zin gekregen om te gaan planten en zaaien. Alleen Carlos die zag dat niet zitten en is dan maar verder gegaan met zijn collectie wijnetiketten.

Tussendoor hadden Marnix en Marcus het druk met ontvangen van verwachte en niet verwachte gasten. Gelukkig is Etienne in de namiddag een handje komen toesteken.Zo kregen we het bezoek van Johan die met Marnix nog één en ander kwam afspreken voor de opendeurdag in augustus. Ook Rudy Madou kwam nog eens langs met een aantal mensen uit Oekraine om het museum eens te bekijken en rond de middag kwam er dan nog een groep mantelzorgers langs.

Op het einde van de dag zijn Marcus, Etienne en Marnix nog eens rond de tafel gaan zitten om alles nog eens door te nemen naar aanleiding van Marnix zijn compostelatocht.Donderdag 7 april 2022


Omwille van de toch wel complexe voorbereiding van mijn compostelatocht zijn de wekelijkse verslagen een tijdlang achterwege gebleven. Mijn excuses daarvoor. Inmiddels staat de rugzak klaar en zitten de kilometers (bijna) in de benen.Vandaag was Etienne ook weer van de partij na een weekje vakantie.Samen met Jurgen is hij het wagenpark ingedoken en hebben samen een zaaimachine uit de jaren stillekens gepoetst en in de lijnolie gestoken. Johan heeft samen met Marnix verder gewerkt in de moestuin. Jan heeft zijn vogelkastjes verder afgewerkt en Carlos heeft zich ontfermt over zijn verzameling wijnetiketten. Na het middageten zijn we in de omliggende wijk gaan flyeren om onze voorzitter zijn Compostela te promoten.Toen iedereen naar huis was hebben we onder de leiding nog een kort overleg gehad teneinde wat voorzieningen te treffen tijdens Marnix zijn afwezigheid. Als er nog mensen zijn die Marnix willen uitwuiven ,zijn eerste stop is gepland rond de klok van 16.00 uur op het Bardelaere terrein. Misschien tot dan.g.

Dinsdag 18 januari 2022


Het was weer een dag waar we echt naar uitkeken. We hebben er weer een extra kracht bijgekregen in de persoon van Griet.

Griet is een nieuwe jobcoach en kan blijkbaar nogal goed bakken. Zodoende hebben we haar bij wijze van ontvangst

getrakteerd op wafels. Marnix zag er geen probleem in om s'morgens vroeg op te staan om de deeg te maken. Zodoende kon

de deeg in de voormiddag aan de kachel rustig zijn ding doe. Ondertussen hebben we met zijn allen nog wat verder gewerkt 

aan onze collectie wijnetiketten. Griet stelde voor om zelf de wafels te bakken en dat wekte natuurlijk wel veel sympathie op.

Al bij al dus weer een geslaagde dag vandaag met dank aan onze nieuwe coach.


Donderdag 13 januari 2022


Vandaag was het weer een culinaire hoogdag. Onze kersverse medewerker Etienne heeft ons vandaag getrakteerd

met koffiekoeken. Het is eerder een uitgebreid buffet geworden . Wat een berg koeken zeg ! Je kon zelfs kiezen tussen

boterkoeken (met of zonder rozijnen) of chocoladekoeken. Als dat geen luxe is. Voor de liefhebbers was er ook nog beleg in

de vorm van kaas en dat alles met zelfgemaakte chocolademelk. Namens ons allen BEDANKT Etienne het heeft gesmaakt.

Van werken is er uiteraard niet veel in huis gekomen vandaag. We hebben ons achteraf wel nog enorm geamuseerd met

de stand van de Kerstman en de Sint vol te spuiten met sneeuw  (ook zelf gemaakt uiteraard).   Donderdag 06 januari 2022


Vandaag zou Etienne trakteren met koffiekoeken en chocolademelk maar wegens onvooziene omstandigheden is 

deze lekkernij verzet naar volgende week. Zodoende bleef het bij de gebruikelijke koffie met een koekje. Om 10 uur is iedereen

verder gegaan met de activiteiten van dinsdag. Jurgen heeft eerst nog, samen met Marnix, de kerstboom opgeruimd. Voor Johan

was het de eerste samenkomst van dit jaar en blijkbaar was hij het schilderen nog niet verleerd en heeft hij een hekwerk van een 

nabije buurman opgeknapt.


Dinsdag 04 januari 2022


Het was aan blj weerzien op de eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar. De ochtendkoffie is uiteraard flink uitgelopen want we hadden

natuurlijk veel te vertellen. Nadat iedereen zijn verhaal had gedaan zijn we langzaam opgestart. Het was nogal fris buiten zodoende

hebben we de cafetaria een beetje omgebouwd tot werkruimte.De kachel deed zijn best en onder een gezellig temperatuurtje zijn

we begonnen waar we vorig jaar geeindigd zijn. Jurgen is verder gegaan met het lijnoliên van allerlei attributen uit het museum en Jan heeft

de wijnetiketten verder bijgewerkt. Ondertussen heeft Carlos samen met Femke een lekkere spaghetti bolognaise klaargemaakt. 

Na het eten en de afwas hebben we onze eerste dag van het nieuwe jaar afgerond met enkele bingospelletjes. Jurgen is het nieuwe jaar

alvast goed begonnen want hij is met driekwart van de prijzen gaan lopen. 


Donderdag 23 december 2021


Met een klein beetje pijn in ons hart kwamen we tot het besef dat dit onze laatste bijeenkomst was van dit jaar. Om de gemoederen een beetje op te

vrolijken hebben we d'er een leuk kerstfeestje van gemaakt. Na de ochtendkoffie zijn we gelijk begonnen met de opmaak van onze feesttafel.

Marnix had allerlei attributen meegebracht om het geheel een feestelijk tintje te geven maar van de menu wou hij nog niks prijsgeven.

Terwijl Marnix het feestmaal aan het bereiden was hebben we buiten nog een competitie boogschieten gehouden. De geschiedenis

heeft ons inmiddels geleerd dat dit altijd een vrolijk gebeuren is. Tegen de klok van 12 werden we verwacht in de kantine voor de kerstmaaltijd.

Tussen de gerechten door werden de cadeautjes uitgedeeld die we de afgelopen weken hadden verzameld onder de kerstboom.

Iedereen moest voor één iemand namelijk een pakje kopen ter waarde van 5 euro. Rond de klok van 15 uur was iedereen voldaan en gingen 

we ons ontfermen over de afwas. Voor de één was dit al wat leuker dan voor de andere maar het hoort er nu éénmaal bij. Nadien had

Marnix zijn vrouwtje Carine nog een leuke traktatie voorzien in de vorm van een chocomousse. Als dat geen mooie afsluiter was van 2021 !!

Tot slot wens ik als voorzitter van deze toch wel zinvolle vereniging alle betrokkenen (vrijwilligers, bestuursleden, sponsors en uiteraard onze gasten

en hun familie) een warm hart toe richting 2022. Tot volgend jaar !! Donderdag 09 december 2021


Vanwege het slechte weer zijn we 's morgens binnen gebleven. Voor het eerst hebben we met z'n allen gewerkt aan onze verzameling

wijnetiketten. Ik had het vermoeden dat deze activiteit bij iedereen wel in de smaak viel. Het was bovendien best wel gezellig achter onze houtkachel.

Na het middageten zijn we dan toch nog het wagenpark ingedoken en hebben we de robuste dorsmachine en de pikbinder in de lijnolie gezet.


Dinsdag 07 december 2021


De koffiepauze was gezellig en is dus weer een beetje uitgelopen. De voormiddag is dan ook helemaal opgegaan in het bereiden 

van het middagmaal zijnde friet met stoverij en rauw witloof. Volgens Etienne hadden we frieten voor de hele straat maar op het einde

van de rit mocht Marnix nog wat patatten gaan schillen ! In de namiddag zijn we met z'n allen het wagenpark ingedoken. Marnix zorgt

voor de herschikking van de spullen, Etienne en Carlos poetsen alle toestellen waarna Jurgen en Stief ze in de lijnolie steken.

Marcus zorgt voor de ophanging van de kleine stukken. Je ziet ons systeem van werken loopt ook gesmeerd. Rond de klok van drie

gooien we de riem d'er af en is het tijd om ons materiaal op te ruimen. Voor we naar huis gaan is er nog koffie en tijd voor een babbel. 


Donderdag 02  december 2021


Morgen komt de burgemeester met z'n gezelschap op bezoek. Zodoende hebben wij in de voormiddag onze werkstand onder het afdak 

opgeruimd en alles in de kantine weer op z'n plaats gezet. Na de middag kregen we de Heer Madou over de vloer. Dhr Madou is

een gedreven verzamelaar van wijnetiketten en kan het vele sorteer- en opbergwerk blijkbaar niet meer aan. Zodoende heeft hij onze

hulp ingeroepen en daar zijn we heel blij mee. Dit is een mooie karwei voor in de winter als het koud en killig is. Als er soms nog mensen

zijn die karweitjes hebben voor ons jullie zijn altijd welkom !!Dinsdag 30 november 2021


Ondanks het slechte weer zijn Marnix en Jan toch begonnen met het opruimen van de bladeren. De paden waren omwille van de vele

bladeren best wel glibberig en gevaarlijk om uit te glijden. Dat probleem is dus verholpen. Jurgen en Carlos hebben allerlei spullen

in de lijnolie gestoken en Johan heeft de sorteermachine in de stand van de fruithandel schoongemaakt. Marnix had inmiddels gezorgd voor

warme maaltijd bestaande uit gekkokte patatten met worteltjes en braadworst.


Donderdag 25 november 2021


Vanmorgen werden we onaangenaam verrast want er was geen stroom. We hebben in het donker toch de kachel aan de praat gekregen en

kort daarna konden we alweer koffie zetten. Zodoende is de start vandaag een beetje vertraagd. In de voormiddag hebben we onze planning

gemaakt voor de komende weken. Wat betreft Jan was het vrij eenvoudig want die kan zich nog wel een aantal weken bezighouden met

zijn koetsen. Marcus gaat Carlos bevoorraden onder het dakterras met allerlei kleine spullen uit het museum en het wagenpark om deze

te poetsen en met lijnolie in te smeren. Marnix en Etienne gaan de standen in het wagenpark reorganiseren en meer toegankelijk maken.

Op die manier zal het voor Stief en Johan makkelijk zijn om de wagens te behandelen. Jurgen is aangesteld om op dinsdag

samen met de kok van dienst het eten te bereiden. Op donderdag zal hij een handje toesteken in het wagenpark maar vandaag heeft hij

samen met onze stagiair Marita eerst de kerstboom versiert. Al bij al werd het een drukke dag maar iedereen vond het weer een leuke dag lijkt mij.

   


Dinsdag 23 november 2021


Marnix en Etienne hebben verder gemetseld aan het muurtje van de mestput. Als het weer nog even meezit kan dit project misschien nog

voor Nieuwjaar worden afgerond. Carlos en Stief hebben samen met Marita (onze stagiaire) vele museumstukken in de lijnolie gestoken onder het 

dakterras terwijl Ann een rijstschotel klaarmaakte als middagmaal. Jan heeft zich verder uitgeleefd aan zijn koetsen.

Na de middag is ook Femke nog gekomen om samen met Stief de Kerstboom te zetten. Marnix gaat tegen donderdag alles

meebrengen om hem te versieren. 


Donderdag 18 november 2021


Jan heeft gisteren z'n derde coronaspuit gehad en was vandaag een beetje ziekelijk. Zodoende hadden we vandaag weer een mannetje minder maar dat heeft de pret niet bederft (ook Jurgen zit nog in een herstelperiode). Johan was er zoals altijd weer als eerste bij en had er duidelijk zin in vandaag. Hij was een weekje afwezig geweest en moest persé eerst zijn rondje doen om te kijken wat we zoal hadden uitgespookt. Zodoende moest Marnix vandaag de koffie zelf opgieten. Ook voor een bakje koffie had Johan weinig tijd want hij wilde kost wat kost zijn hekwerk afmaken vandaag. Ondertussen was Carlos ook gearriveerd. Na zijn bakje koffie is hij samen met Marcus begonnen aan de opkuis en de renovaie van de hoveniersstand in het museum. Marnix heeft een aanvang gemaakt met het opmetselen van het muurtje van de mesthoop en krijgt volgende week hierbij assistentie van Etienne. Dinsdag 16 november 2021


Vanmorgen was het maar sober weer. het was kil, vochtig en miezerig. Gelukkig was Marnix was al vrij vroeg present om de houtkachel

aan te steken in de kantine. Goed ingepakt zijn we toch maar naar buiten getrokken om te werken. Carlos heeft zich weer 100 procent kunnen

uitleven met de afgevallen bladeren terwijl Marcus de composthoop heeft uitgebreid om de bladeren te dumpen. Marnix had tijdens de middag

een vergadering met Obrabaken maar had toch een spaghetti bolognaise voorzien. De saus had hij de dag voordien al klaargemaakt.

Carlos en Stief hebben alles verder afgewerkt. Na de middag heeft Jan samen met Carlos de afwas gedaan en koffie gezet. Tegen één uur

is Etienne nog afgekomen en heeft hij Marnix en Stief geholpen met de afbraak van een te renoveren muurtje.Dinsdag 09 november 2021


Vandaag was Etienne ook weer van de partij. Het lijkt alsof hij het wel naar zijn zin heeft bij ons.

Ook Marnix was weer van de partij na een lange afwezigheid wegens het overlijden van zijn moeder.

Samen met Etienne heeft hij de brug over de waterput vernieuwd. De houten en onstabiele leuning is vervangen

door een metalen leuning. Carlos is samen met Marcus begonnen aan de houthakkersstand in het museum. De bijlen en kapmessen

moeten allemaal worden ingesmeerd met lijnolie. Ann de begeleidster van dienst heeft ondertussen het middageten bereid. Eigenlijk stond er worst

op het programma maar uiteindelijk zijn het gekookte patatten geworden met hamburgers en zelf gemaakte appelmoes van appels uit onze bogaard. Donderdag 04 november 2021


Gezien het mooie weer hebben we ons bakje koffie vanmorgen nog op het terras gedronken.

Om half tien zijn we uit de startblokken geschoten. Johan heeft de laatste hand gelegd aan zijn hekwerk

terwijl Carlos de eerste afvallende bladeren heeft geruimd. Jan heeft nog steeds zijn handen vol aan de uitbekleding van

de koetsen. Donderdag 21 oktober 2021


Vandaag is Jurgen verder gegaan  met het opknappen van de houtkarren. Carlos heeft zich ontfermd over het lot van een potdekselstamper 

en een bietensnijder. Jan  heeft verder gewerkt aan zijn koetsen en heeft in één van zijn koetsen een nieuwe zitbank aangebracht.

Etienne heeft hier en daar nog wat gesnoeid en het hout versnipperd. Steven is begonnen met het lijnoliên van zowat

50 verschillende koffiemolens.             Dinsdag 19 oktober 2021


Vandaag zijn we met z'n allen het wagenpark ingedoken. Het hout dat in de wagens lag is  gesorteerd en opgeborgen want door

het gewicht begonnen de wagens barsten te vertonen. Na een grondige schoonmaak en de nodige herstellingen is Jurgen

begonnen met ze te verfen en heeft Carlos de wielen in de lijnolie gestoken. Donderdag 14 oktober 2021


Het is mooi weer en we maken er gretig gebruik van om de schilderwerkzaamheden af te ronden. Jurgen heeft zijn kommuniebanken een

laatste laagje verf gegeven. Carlos heeft de boldersbank gerepareerd, afgeschuurd en geschilderd. Johan is nog steeds verliefd op zijn hekkens

en blijft ze maar verwennen met verf net als Jan maar die lijkt dan weer verliefd te zijn op zijn koetsen. En dat allemaal onder het toezioend oog 

van Marcus, Ann, Etienne en Filip die allemaal een makkelijk dagje hadden. Marnix was niet van de partij want die had een paar weekjes vakantie.Dinsdag 14 september 2019


We zijn de dag begonnen zoals altijd met koffie en een koekje. Het is wel een beetje uitgelopen want Stief heeft onze rangen weer vervoegd.

Jan heeft samen met Marcus de bekleding van een koets gerenoveerd terwijl Stief een 100 jaar oude fiets heeft afgescheurd en geverfd.

Daan heeft de vooroorlogse tuin van Marcus opgeknapt en Jurgen heeft het hekwerk nog wat bijgekleurd. Dat allemaal terwijl Marnix een lekkere

spaghetti bolognaise heeft klaargemaakt. Na het middageten kregen nog enkele sympathysanten over de vloer. Etienne  kwam vandaag even

proefdraaien als vrijwilliger en Carlos kwam even langs om te kijken of het zijn ding was. Wellicht kunnen we hem binnenkort

ook als gast verwelkomen.


Donderdag 09 september 2021Vandaag hebben we de knop weer omgedraaid en hebben we ons normale ritme en tijdsschema weer opgepikt.

Het was best wel mooi weer en hebben dan ook de kans gegrepen om de oorlogsbunker te renoveren. In het dak vertoonde het beton nogal

wat barsten waardoor nogal wat water kon binnensijpelen. Marnix had het dak van tevoren al geschropt en gesproeit tegen het onkruid. 

Het was nu nog even kwestie van beton maken en toesmeren. Marnix heeft ondertussen de talrijke vrijwilligers die zich na de opendeurdag

kwamen aanbieden te woord gestaan. Mogelijks krijgen we dus op korte termijn versterking hetgeen welkom zou zijn. 


 Dinsdag 07 september 2021Vanmorgen bij de koffie was het nog even nagenieten van de prachtige zondagnamiddag. Het was leuk om zien hoe al die mensen

zich geamuseerd hebben en vooral zoveel belangstelling hadden voor onze werking. Na de evaluatie is Marnix begonnen met de bereiding

van het middagmaal dat deze keer (omwille van Johan zijn verjaardag) bestond uit een driegangenmenu. Eerst was er zelfgemaakte

heldere groentesoep, gevolgd door aardappelpuree met broccoli en varkenslapjes en als dessert was er koffie met chocoladecake (traktatie van Johan).

Na de middag hebben we toch nog de tijd gevonden om alle spullen en tenten van de opendeurdag op te ruimen. Hiermede kwam dan een eind aan een 

intensieve maar best wel een plezante week.


Zondag 05 september 2021


Onze opendeurdag is dank zij het mooie weer en de werklust van 15 vrijwilligers een groot succes geworden. Bij deze dank aan iedereen die heeft

meegeholpen aan deze mooie dag.We telden 100 inschrijvingen maar uiteindelijk overtrof het aantal aanwezigen onze stoutste verwachtingen.

Naar schatting kwamen er 250 anthousiaste mensen kennis maken met onze vereniging en onze locatie. Gelukkig hadden we voldoende ijs

en pannekoeken want die gingen als zoete broodjes over de toog. De tochten met de koets waren zeer geliefd en het bezoek aan het 

museum imponeerde menige mensen.

Het is een vermoeiende dag (en week) geweest maar rond de klok van 19u00 konden we met z'n allen terugblikken op een geslaagd evenement

dat misschien voor herhaling vatbaar is. Dat zien we later dan wel eerst gaan we samen met al onze gasten nog een beetje nagenieten.

Aan iedereen die ons gesteund heeft namens het bestuur, de begeleiders, de vrijwilligers en onze gasten Daan,Jurgen,Klaus,Johan,Jan,Sara,Stief,Yannick HARTELIJK DANK !!!Donderdag 02 september 2021


Nog drie verwijderd van onze 1e opendeurdag. Vandaag gaan we de eerste voorbereidingen treffen. Dagenlang hebben we gepiekerd

over de opstelling op het terrein. Gelukkig had onze penningmeester Wilfried ons een gedetailleerd plannetje bezorgt zodat we konden beginnen met

de opstelling van de (drie) tenten. Het weer was ons goed gezind en er was totaal geen wind wat de opstelling gemakkelijk maakte.

Ook de ijskar werd uit het museum getoverd. Ondertussen had Jurgen het gazon gemaaid en kon Daan samen met Johan beginnen

aan de schikking van de tafels voor de rommelmarkt. Alles liep gesmeerd en volgens plan zodat we rond drie uur in de namiddag klaar waren.

Om het geheel af te ronden hebben we de taakverdeling voor zondag nog eens doorgenomen zodat we zelfverzekerd naar huis konden.  

Dinsdag 24 augustus 2021


Vandaag werd er niet gekookt om reden dat we rond de middag een aantal gasten over de vloer zouden krijgen. Na de koffie hebben we eerst

onze belegde broodjes klaargemaakt als middagmaal. Daan heeft dan alles opgeruimd en de tafel alvast gezet tegen 's middags terwijl  Klaus de moestuin 

ging opknappen. Jurgen heeft bootjes in de voortuin afgewassen. Tegen half elf zijn onze gasten gearriveerd (11 in totaal). Na een eerste kennismaking

heeft Marcus samen met Katleen dan een rondleiding gegeven in en rond het museum. Omstreeks half één zijn we dan aan tafel gegaan.

Na het middagmaal hebben sommigen een wandeling gemaakt in de Lembeekse bossen terwijl een andere groep de voorkeur gaf aan de volksspelen.

Klaus had liever e werken en heeft samen met Marnix de voortuin ontdaan van alle onkruid. Jurgen had zijn zinnen gezet op het wassen van de voorzitter

zijn auto en dat bleek echt wel nodig. Uiteraard werd dat door de voorzitter in dank aangenomen.


Dinsdag 17 augustus 2021


Vandaag heeft Marnix een gewone menu bereid, gekookte patatten met braadworst en spitskool uit onze eigen moestuin.

Ondertussen heeft Klaus samen met Katleen de bonen getrokken in de moestuin. Nadien hebben ze die gekuist, gespoeld en

geblancheerd om uiteindelijk in te vriezen. Daan en Jurgen hebben elfk een vogelkastje opgekuist en geverfd. Na het middageten

zouden we gaan flyeren voor onze opendeurdag van 05 september maar door het slechte weer is dat niet kunnen doorgaan.

Na enig overleg zijn we tot een mooi alternatief gekomen. Klaus en Katleen zijn naar de 

supermarkt gereden om één en ander in te kopen. We hebben de namiddag dan maar gevuld met het bakken van pannekoeken.

Het is best een leuke namiddag geworden. Het slechte weer kon ons niet deren want we zaten lekker droog onder het afdak

ons pannekoekjes op te eten. Tussendoor hebben Marcus en Jan een nieuwe stand opgebouwd in het museum.

 


Donderdag 12 augustus 2021


Vandaag kregen wij drie nieuwe gasten over de vloer te weten Ingrid, Bart en Thalien. Na de koffie kregen zij een

rondleiding in en rond het museum. Bart en Ingrid vonden het heel leuk bij ons en hebben na de middag de activiteiten direkt

aangevat. Ingrid heeft na het eten de afwas gedaan en heeft alle glazen uitstalramen in het museum gepoetst en Bart heeft het terras opgekuist.

Voor Thalien lag het enigszins anders. Zij moest blijkbaar even bekomen van de emoties maar na enkele grappen van

Marcus heeft ze uiteindelijk de reklamewagen van AVS gewassen. Johan,Daan, Jan en Jurgen hebben hun taak van vorige week verder gezet.

 


Donderdag 05 augustus 2021


Na een bakje koffie en een kort werkoverleg hebben we uiteindelijk toch maar besloten om onze schilderwerken verder te zetten.

Johan heeft de laatste hekkens grondig afgescheurd en Daan heeft ze een nieuw laagje gegeven. Johan heeft nadien nog de ingangspoort

afgespoten met de hoge druk zodat die klaar staat om volgende week te schilderen. Daan en Katleen hebben de melkkannen aan de zijgevel van 

de cafetaria afgewassen en zijn in het vooruitzicht van onze opendeurdag alvast gestart met de opkuis van ons terrein.

Jan heeft zich geamuseerd met het opknappen van een 100 jaar oude fiets.

P.S. inschrijven voor onze opendeurdag van 05 september kan via contact@vzwdestap.be

 ( voor meer info zie www.vzwdestap.be)Dinsdag 03 augustus 2021


Vandaag was Klaus na een periode van 3 weken vakantie weer van de partij. Hij had het als tuinier behoorlijk druk in de moestuin.

De eerste vruchten zijn geoogst (bonen en aardappelen). Na de middag ging hij het gazon maaien maar de maaimachine is halverwege

in panne gevallen en moet volgende week herstelt worden. Daan heeft al wat voorbereiding getroffen voor de opendeurdag en Jurgen

gaat proberen om het schilderwerk tegen die tijd af te maken. Jan is vandaag niet komen opdagen want die had zich goed overslapen.

Marnix had intussen weer voor een lekkere maaltijd gezorgd (kip met kroketten en een frisse salade uit onze eigen moestuin).


Donderdag 15 juli 2021


Het was koud en winderig vandaag maar dat belette niet dat we er stevig gingen invliegen. Daan, Jurgen, johan en Annick

hebben gezamelijk verder gewerkt aan het hekwerk aan de molen. Johan deed het voorbereidende werk terwijl Daan en Jurgen

achterkwamen met de verfkwast. Annick fungeerde als werfleider. Jan had in het museum nog een muziekorgel gevonden om zich nog 

eens volledig op uit te leven. Marnix heeft de lucarne in het dak van het 1e musumgebouw afgescheurd en voorzien van een primer.

Verder zijn er plannen gesmeed om volgende week bij goed weer een uitstap te wagen naar de zee. Dus duimen maar!


Dinsdag 13 juli 2021


Vandaag waren het frieten met vol au vent. Er was best veel werk aan maar dank zij de bijstand van Daan enJurgen konden 

we toch mooi om 12 uur beginnen eten. Het was best wel gezellig aan tafel want onze nieuwe gast Sara voelde zich al direct thuis en

kon best wel goed overweg met al die jongens. Haar aanwezigheid viel best wel op. Na het eten zijn we gelijk de schotels gaan wassen en

heeft Marcus onze nieuwe gast een uitgebreide rondleiding gegeven. Jan heeft nog een oude frituurpan voor oliebollen opgeknapt maar

voor de rest is er niet veel meer gedaan tenzij koffie gedronken en gekletst.


Donderdag 08 juli 2021


Jan is verder gegaan met het maken van de schuine treden want volgende week komt Sara ons vervoegen en Sara is een rolstoelpatiënte. 

Ringo had zijn zinnen gezet op het schoonmaken van onze toegangspoort die dan later een laagje verf zal krijgen. Johan heeft

na een inspectie van de moestuin het anker van onze boot "Misty"nog wat afgewerkt.

Daan en Annick hebben samen de werkplaats gekuist en alles een beetje op orde gesteld (was echt wel nodig - mooi werk !!) 


Dinsdag 06 juli 2021


Vandaag stonden er hespenrolletjes met puree op de menu. Katleen is met vakantie maar Jules heeft haar vervangen.

Na de uitgebreide koffieronde zijn Daan, Jurgen, Marnix en Jules begonnen aan het eten. Het was tevens de inwijding van

het nieuwe electrisch fornuis. We hadden twee grote kommen gemaakt en een grote pot aardappelpuree maar

op het einde van de rit was alles op. Na de middag heeft Daan de afwas gedaan samen met Marnix. Jan is begonnen met ons

verblijf toegankelijk te maken voor rolstoelpatiënten. Klaus heeft het gazon gemaaid en het terrein wat opgeknapt.

Jurgen is begonnen met het hekwerk aan de molen af te scheuren. Donderdag 01 juli 2021


Vandaag verwelkomen we Jules. Jules is medewerker van Obrabaken en komt even kennismaken met onze werking en onze gasten.

Zoals gebruikelijk beginnen we met een bakje koffie. Na een uitgebreide kennismaking zijn we van start gegaan.

Daan heeft samen met Annick het pompstation afgewassen. Marnix kwam met z'n ingebeelde bromfiets aanrijden maar tanken was blijkbaa

nog niet mogelijk (weer zo een gekke grap van onze projectleider). Trouwens in de persoon van Marcus heeft hij een goede bondgenoot.

Jan is verder gegaan met de opknapbeurt van de wasmachine. Hij heeft ze hier en daar afgescheurd met een schuurmachien en vervolgens

in de lijnolie gestoken. Jan is een expert in het renoveren van oude toestellen en kan daar enorm van genieten. Johan heeft de laatste

scheepsankers een laagje verf gegeven. Marnix, Marcus en Ringo hebben ze een plaats gegeven aan onze schuit. Jurgen en Jules

hebben ondertussen de deur van het houtkot een verfbeurt gegeven. Al bij al was het een drukke dag maar iedereen ging met een goed

gevoel naar huis want we hebben nog maar eens een leuke dag gehad.   


Dinsdag 29 juni 2021


Het was alweer een tijdje geleden maar vandaag stond er nog eens een croque hawai op de menu. De oven in de keuken is gesloopt en in afwachting van een nieuwe had Marnix twee croque monsieur stelletjes meegebracht. Jurgen en Daan zijn meteen begonnen met de het versnijden van de groente terwijl Katleen de croques samenstelde. Marnix was de bakker van dienst. Klaus heeft ondertussen wat snoeiresten opgeruimd op het terrein en Jan is begonnen met de opknapbeurt van een oude wasmachine die deze week was binnengekomen (zeer uniek stuk !). Na de middag hebben Klaus en Marnix de vliender gesnoeid in het eendepark. Vandaag kregen we ook het bezoek van een groep leerlingen. Marcus heeft samen met Daan een rondleiding gegeven in het museum. Donderdag 24 juni 2021


Vandaag stond er geen culinaire activiteit op de agenda. Na de koffie zijn we dan meteen maar aan het werk gegaan. Johan zag het volledig zitten om de resterende scheepsankers op te poetsen en te schuren en Jurgen stond te springen om ze te verfen. Blijkbaar kunnen die twee goed samenwerken en vormen zij een goed team.Jan heeft blijkbaar nog niet veel kracht in zijn hand en heeft nog enig opzoekingswerk gedaan op de computer. Daan heeft het terrein wat opgeknapt en Marcus heeft de werkzaamheden aan de vijver in het eendepark hervat. Dinsdag 22 juni 2021


Iedereen keek met veel enthousiasme uit naar de dag van vandaag. Marnix zou vandaag terugkomen en had beloofd om een barbecue te organiseren.  Eventjes werd getwijfeld of die zou doorgaan omwille van het slechte weer maar uiteindelijk kon de regen ons niet deren en ging het gewoon door. Terwijl Marnix de barbecue installeerde onder het overdekte ingangspoortje en het vuur aanstak zijn we met z'n allen de groente gaan bereiden. Ronde de klok van half één konden we beginnen eten. Alles verliep vlotjes en het was best wel gezellig onder het overdekte terras. Een barbecue bij regen is best wel te genieten (als je droog zit uiteraard). Rond de klok van twee zijn we aan de afwas begonnen. Klaus heeft het snoeihout uit de mestput nog wat verhakseld en Jurgen had nog zin om wat emailborden te ontroesten. Donderdag 17 juni 2021


Het was weer prachtig weer vandaag maar dat kon Jan niet deren om toch het archief in te duiken om zijn opzoekingswerk verder te zetten. Johan en Jurgen gaven er de voorkeur aan de scheepsankers eens onder handen te nemen. Na een schrobbeurt kregen ze een nieuw laagje verf. Daan heeft samen met Annick een nieuwe cocktail uitgeprobeerd van vlierbloesem en heeft op het einde van de dag zoals gewoonlijk de afwas gedaan. Ringo was vandaag op weer van de partij en heeft de publiciteitsborden aan de kantine opgeknapt.


Dinsdag 15 juni 2021


Vandaag moesten we het doen zonder Marnix want die had een weekje vakantie. Katleen heeft gezorgd voor de innerlijke mens en heeft een luxe-macaroni klaargemaakt met broccoli en chorizo. Jan heeft wat opzoekingswerk gedaan om bij de voorwerpen in het museum te plaatsen. Jurgen heeft de laatste karrewielen geschilderd en Daan heeft het laatste onkruid verwijderd op het kerkhof.

Klaus heeft de composthoop bijgewerkt en heeft een aantal planten langs  de walkant gezet. Wat Marcus precies gedaan heeft vandaag is niet helemaal duidelijk maar ik vermoed dat hij zich ergens verstopt heeft in het museum.Donderdag 10 juni 2021Vandaag waren we met iets minder personen aanwezig maar dat heeft de pret niet betreft. Jan heeft wat opzoekingswerk gedaan in het Museum terwijl Daan, Jurgen en Marnix de overschot van de hoop boomschors een nuttige bestemming hebben gegeven. Johan heeft verder gewerkt in de moestuin en heeft samen met Marcus de laatste hand gelegd aan de constructie van de composthoop. Het enige minpunt vandaag was dat we Annick, die ziek is, gemist hebben.


Dinsdag 08 juni 2021


Na een kennismaking vorige week konden we vandaag dhr Johan Plaetinck verwelkomen. Vandaag telde onze groep samen met Tine dus 10 eenheden, een nieuw record sedert het ontstaan van onze vereniging. Onze kok Marnix had het goed voorzien en had 

een koude schotel op de kaart gezet. De koude aardappelen had hij de dag voordien al klaargemaakt en nadat Jurgen, Daan en Katleen de groenten hadden bereid kon iedereen zijn eigen schotel gaan klaarmaken. Gezien het warme weer viel de menu best wel in de smaak. Op het einde van de rit waren alle potten en kommen leeg en alle maagjes goed gevuld. Na de afwas heeft Jurgen zijn penceel weer ter hand genomen en heeft hij de klok afkomstig van de kerktoren van Bassevelde een nieuwe facelift gegeven. Daan is weer de strijd aangegaan met het onkruid terwijl al de rest de krachten gebundeld heeft om de wal te verstevigen met het snoeihout van onze treurwilg. Om vier uur is iedereen weer voldaan en content naar huis getrokkenDonderdag 03 juni 2021Vandaag was het dan eindelijk zo ver. De maandelijkse ontspanningsdag was al enkele keren uitgesteld vanwege het slechte weer.

De weerman had wel regen voorspeld maar de weergoden waren ons gunstig gezind want het bleef uiteindelijk toch droog. In de voormiddag was er wel eerst nog een vergadering met alle betrokken partijen binnen de vzw (afgevaardigde Obrabaken, jobcoach Annick, enkele mensen van het Bardelaere Museum en uiteraard onze voorzitter Marnix). Daan, Johan en Jurgen hebben zich ondertussen vermaakt aan enkele klusjes op het terrein. Na het middageten heeft Marcus de volksspelen geinstalleerd en konden we beginnen. Jurgen is uiteindelijk bekroond als de eindwinnaar.


Dinsdag 01 juni 2021


Zoals gebruikelijk beginnen we na de koffie met het bereiden van het middagmaal. Op de menu stonden zelfgemaakte hamburgers (met kaas) met gekookte aardappelen en appelmoes. Het maken van de hamburgers was voor iedereen een nieuwe belevenis.

Eerst werd de kaas door het gemengd gehakt gemixd. Daarna werden de ballen gedraaid die dan door middel van een simpel toesteltje dat Marnix had meegebracht tot schijven werden geplet. Alles verliep vlot zodat we tijdig aan tafel konden. 

Na deze geslaagde maaltijd hebben we eerst de afwas gedaan en zijn we dan met zijn allen gaan flyeren in Waarschoot in de hoop enkele sympathysanten te ontdekken die ons budgetair een beetje zouden steunen.Donderdag 27 mei 2021Vandaag zijn we gestart met de activiteiten in het vooruitzicht van onze opendeurdag van 05 september. Op het programma staat onder andere een tocht met paard en koets door de Lembeekse bossen. In die optiek hebben we aan onze koetsenstalling een parkeerplaats gemaakt voor het paard. In de namiddag is het gemeentepersoneel dan langs geweest om een uitgewaaide boom te verzagen. Nadat alles was opgeruimd hebben we onszelf nog getrakteerd op een chocomousse.
Dinsdag 25 mei 2021


Vandaag hebben we het bezoek gekregen van het P.C. St Jan uit Eeklo. Een afgevaardigde is samen met twee kandidaten langs geweest om kennis te maken met onze gasten en even de sfeer op te snuiven van onze werking. Na een korte kennismaking hebben we het terrein verkent en heeft Marcus nog een rondleing in het museum gegeven. Marnix ging normaal spaghetti bolognaise maken maar door dit bezoek heeft Katleen deze taak op zich genomen samen met Jurgen en Daan. Klaus die trok zich van het hele gebeuren weinig aan en heeft zich rustig bezig gehouden in de moestuin. Na de middag hebben we met z'n allen nog wat klusjes verricht in de tuin.


Donderdag 20 mei 2021


We zijn gestart onder een stralend zonnetje maar vrij snel werd het overtrokken en een beetje killig. Vandaag kregen we Janne over de vloer want er moest een en ander besproken worden met Ringo. Volgende week gaat Ringo ons jammergenoeg verlaten want hij gaat een veertiendaagse stage lopen. We wensen hem nu al veel succes. Vandaag heeft hij zijn laatste vensterluik geverfd

zodat we volgende week een klein afscheidsfeestje kunnen houden. Johan was ook weer van de partij en die had zijn huiswerk wel heel goed gemaakt moet ik zeggen. Hij had alles opgezocht hoe een moestuin te bemesten en hoe je best een composthoop aanlegt. Het was vlug duidelijk dat Johan een agrarische opleiding heeft gehad en een serieuze aanwinst is voor onze moestuin. Hij had tomatenplanten meegebracht en heeft die samen met de kolen die Marnix had meegebracht geplant. Op die manier is onze moestuin al goed gevuld. Misschien moeten we nog een beetje gaan uitbreiden want we moeten nog bonen zaaien, komkommer en meloen planten. Daan heeft vandaag het terrein weer eens een grote beurt gegeven en het overgrote deel aan onkruid verwijderd.

Dit was een eerste stap in het vooruitzicht van onze 1e opendeurdag die op 05 september staat gepland (een datum om te noteren dus, meer info hier omtrent binnenkort op deze site). En Jurgen ? Wel Jurgen heeft de postbode gelukkig gemaakt want die heeft de brievenbus een mooie facelift gegeven. Nadien heeft hij samen met Marnix en Annick het hekwerk aan de inkom geverfd en voorzien van wat blauwe regen (klimplant). Na de koffie en een tractatie van Annick (appelcake) ging iedereen weer voldaan naar huis. We kijken weer uit naar volgende week want dan ontvangen we weer een paar nieuwe gasten.Dinsdag 18 mei 2021We treffen elkaar terug na een week want vorige week donderdag was het een feestdag. Met uitzondering van Marcus waren we compleet. We kregen al vrij vroeg het bezoek van Antoine, een sympathieke buurtbewoner die onze zaagmachine kwam herstellen.

Voor Klaus was het een beetje een hoogdag want vandaag kon hij starten met de aanplantingen in de moestuin. Samen met Annick en Daan heeft hij de aardappelen en ajuin geplant. Verder hebben ze middels de assistentie van Marnix wortelen, ajuin en diverse kolen gezaaid om die later uit te planten. Jurgen is eerder geinteresseerd in het schilderwerk en heeft de boomstammen gekalkt hetgeen de bomen moeten beschermen tegen allerlei ziektes.Zoals gebruikelijk op dinsdag werd er ook weer gekookt. Marnix had een lekkere puree klaargemaakt met braadworst en spinazie in de roomsaus. Onder een stralend zonnetje hebben we toch maar weer genoten van een mooie en leuke dag.


Dinsdag 11 mei 2021Vandaag zijn we met z'n allen de moestuin in gedoken. Daan, Annick, Jurgen en Klaus hebben de hele moestuin gespit en de nodige compost ingewerkt. Marcus is op zijn ééntje begonnen met de omheining aan te leggen conform grootmoeders tijd. Marcus is hiervoor de geknipte persoon, geen mens kan dat verbeteren. De tuin is nu volledig ingericht. Volgende week donderdag gaan we op de markt onze inkopen doen en kunnen we beginnen met het planten en inzaaien. Marnix heeft inmiddels gezorgd voor de intense mens en heeft de bende getrakteerd op friet met saté en witloof. We hebben iets later gegeten dan normaal want 's morgens kregen we eerst nog een bezoek van een sympathysant die ons kwam voorzien van verfborstels en later kregen we nog het bezoek van Flore van Obrabaken (terug uit zwangerschapsvertlof). 

Al bij al was het weer een mooie dag.Donderdag 06 mei 2021


Daan heeft het terrein hier en daar nog wat opgekuist. Johan en Marnix gingen de houtstapel nog verzagen maar dat is niet gelukt

want de kettingzaag liet verstek. Johan is dan maar begonnen met de vijver aan het depot uit te kuizen. Ringo heeft het schilderen van het laatste vensterluik uitgesteld tot volgende week want er moest dringend één en ander worden opgeruimd in het museum.

Jurgen heeft het kleine terras onder onze kastanjeboom gepoetst. Om drie uur hebben we de werkzaamheden gestaakt want de meeste van de gasten moest deze namiddag nog om een corona vaccin.


Dinsdag 04 mei 2021


In de hoop dat komend weekend de cafetaria kan en mag opengaan zijn we vanmorgen gestart met een algemene schoonmaak.


Jurgen en Katleen hebben het terras vrijgemaakt en alle materiaal weer opgeborgen op zijn plaats. Marnix heeft hier en daar nog wat kleine klusjes opgeknapt en afgerond. Daan heeft het terrein nog eens vrij gemaakt van onkruid en Marcus heeft één en ander weer geordend in het museum.


Donderdag dient er nog een stapel hout te worden verzaagd en moeten we de resterende kasseistenen van Marnix zijn bestrating nog naar het depot gebracht worden. Daan en Jurgen zullen het koetspark nog eens oppoetsen en tot slot moeten we onze verkoopstand nog installeren.   Donderdag 29 april 2021


Vandaag beloofde het een drukke dag te worden want de wilg zou gesnoeid worden. Twee gespecialiseerde boomverzorgers

waren om 8.00 al op de afspraak. Probleem was het weer want het regende volop. Uiteindelijk werd besloten om de situatie om 12 uur opnieuw te bekijken. In tussentijd hebben Daan, Jurgen en Annick twee appelcakes gemaakt. Marnix, Johan en Marcus zijn stilaan begonnen met het terrein in en rond het museum een beetje op te knappen in de hoop dat het seizoen volgende week een nieuwe start kan nemen. Na de lunchpauze werd het dan toch nog droog en mooi weer en hebben we met z'n allen onze houthakkers een handje toegestoken. Rond de klok van vijf was het karwei geklaart. Volgende week kunnen we beginnen met het verzagen en het stapelen van het hout.Dinsdag 27 april 2021


Klaus heeft verder gewerkt met de aanleg van de moestuin. De graszoden zijn verwijderd en het spitten is begonnen. We zullen heel wat compost nodig hebben want de grond blijkt droge zandgrond te zijn. Marcus heeft dus besloten om straks twee compostbakken te vlechten met de takken van de wilg die donderdag wordt gesnoeid. Jurgen en Daan hebben Marnix bijgestaan in de keuken. Vandaag hebben ze worst met appelmoes bereid. In de namiddag hebben ze nog wat attributen uit het kabouterpark opgeknapt.


Donderdag 22 april 2021


Volgende week wordt de wilg aan ons materiaalpark gesnoeid. Het is een gigantische boom geworden en hij dreigt een gevaar te worden voor het museum vanwege de overhellende takken. Johan heeft alvast plaats gemaakt om het hout te stapelen. Ringo heeft nog steeds zijn handen vol met het schilderen van de vensterluiken. Jurgen en Daan hebben het hekwerk op het terras afgewassen en geschilderd. Marnix heeft verder gewerkt aan de bestrating van het pompstation.


Dinsdag 20 april 2021


We hadden gerekend op goed weer vandaag en onze wens is in vervulling gegaan.

Zoals vorige week gehoopt zijn we met z'n allen aan het schilderen gegaan. Marnix en Klaus hebben de ingangspoort van het terras

voor hun rekening genomen en Jurgen heeft het park van onze parkwachter onder handen genomen. Marcus heeft zich zoals altijd vermaakt in het museum terwijl Katleen en Jurgen de omgeving rond de kantine hebben schoongemaakt. Tijdens de middag heeft iedereen zijn eigen hotdogs klaargemaakt. De dag is afgesloten met een bakje koffie en een koekje naar keuze.
Donderdag 15 april 2021


Klaus heeft alle voorbereidende werkaamheden getroffen voor de aanleg van het pad met kalseistenen

aan ons benzinestation. Later zullen de historische pompen (2 takt, diesel en superbenzine) worden geinstalleerd.

Johan heeft zijn handen vol met de snoeiwerkzaamheden van de omheining. Jurgen en Daan hebben in en rond het museum allerlei zaken afgewassen en alles in gereedheid gebracht om een laagje verf te geven. Ringo is verder gegaan met het schilderen van de raamluiken  (een heel precies werk maar Ringo is de geknipte man daarvoor).  Annick en Jurgen hebben nog een lekkere fruittaart gebakken om de dag af te sluiten.Dinsdag 13 april 2021


Het verslag van vandaag is kort. Corona laat zich ook binnen onze vereniging stilaan gevoelen. Onze kas krijgt momenteel te weinig zuurstof om onze activiteiten te continueren. Met de moed der wanhoop zijn we met ons clubje vandaag gaan flyeren in Kaprijke in de hoop dat sympathysanten ons op de rails houden. Mensen die ons willen steunen kunnen een bijdrage storten op rek nr

BE07 8900 8416 0766 met vermelding van vzw de Stap - Bardelaere project. Een fiscaal attest kunnen wij nog niet uitschrijven om reden dat onze vereniging nog geen twee jaar bestaat. Middels Uw bijdrage hopen wij deze periode te overbruggen en binnenkort een vergunning bij de belastingdienst te kunnen aanvragen.

PS Van zodra corona het toelaat gaan wij een opendeurdag organiseren. Sponsors zullen dan gratis toegang krijgen tot ons museum en hebben bij een storting van minimaal € 40,00 tevens recht op twee consumptiebonnen. In naam van al onze gasten alvast bedankt !

 


Donderdag 08 april 2021


Wegens verlet, ziekte of het nemen van vrijaf was onze groep vandaag herleid naar 4 personen maar dat heeft de pret niet bederft. Jurgen is in de voormiddag begonnen met het vervoeren van de berg boomschors die we van de gemeente gekregen hebben. Bedoeling is om achter de cafetaria en vlak bij de bunker een tuin aan te leggen met oorlogskruiden en oorlogsgroenten.

Het oude kippenhok zal worden omgebouwd en dienen als infostand aangaande deze. Johan en Marnix hebben zich verder

uitgeleefd in het opschonen van de omliggende sloot en het verwijderen van de alles verstikkende klimop. Marcus heeft verder gewerkt aan de herinrichting van de schrijnwerkersstand in het museum. Verder hebben we genoten van de stilte op het terrein en van de zon die ons in de namiddag alsnog een goedendag kwam zeggen. Al bij al hebben we weer een fijne dag gehad.


Dinsdag 06 april 2021


Annick heeft samen met Daan en Jurgen een lekkere chocomousse gemaakt voor in de namiddag. Na het middageten hebben ze samen met Ringo de sloep aan de brandweerstand een opknapbeurt gegeven. Johan heeft samen met Marnix het snoeiwerk aan de ingangspoort voltooid.


Donderdag 01 april 2021


Het was weer prachtig weer vandaag. We zijn dus met z'n allen buiten gaan werken. Eerst hebben Annick en Daan een chocolademousse gemaakt voor in de namiddag. Zij zorgen altijd voor iets lekkers voordat we de dag afsluiten. Johan heeft de voortuin een opknapbeurt gegeven terwijl Jurgen en Ringo de reddingsboot aan de brandweerstand hebben gekuist.Dinsdag 30 maart 2021


Vandaag was het ontspanningsdag. Na de koffie heeft iedereen voor zichzelf eieren met spek gebakken. Nadat we met z'n allen onze boterhammen hadden klaargemaakt zijn we het bos ingetrokken voor een korte wandeling. Na het nuttigen van ons lunchpakket onder de kiosk hebben we allerlei spelletjes gedaan. Marcus had hiervoor zijn uiterste best gedaan. Om half vier waren we terug, net op tijd voor een bakje koffie of een frisdrank.


 

Donderdag 25 maart 2021


Het was prachtig weer vandaag en dat was te merken want iedereen was in topvorm en had er veel zin in. 

Ringo heeft Marcus geholpen aan de brandweerstand en heeft de stand uitgebreid met een polyester reddingssloep.

Na vele werkuren van ons allemaal heeft de stand een fraai aanzicht gekregen. Dank hiervoor aan iedereen.

Johan onze tuinman kijkt er altijd naar uit om de tuin een fraaier uitzicht te geven. Vandaag is hij gestart met de opkuis 

van het park aan de toegangspoort. De alles verstikkende klimop heeft hij gesnoeid en hier en daar verwijderd.

Het is nu zeer overzichtelijk en alle struiken krijgen nu weer voldoende zuurstof. Jurgen is verder gegaan met de tuinbank een onderliggende verflaag te geven. Ze staat nu klaar om ze een kleurtje te geven. Daan heeft samen met Annick al de geschilderde kabouters en dieren uit de kantine in hun park teruggezet. Nadien hebben ze voor iedereen nog lekkere boterwafels gemaakt om de mooie dag weer af te sluiten. Dinsdag 23 maart 2021


Vandaag was het een beetje een feestdag want Jurgen was afgelopen zaterdag jarig. Marnix had dan ook een feestmenu voorzien.

Iedereen heeft meegeholpen aan de bereiding van een heerlijke maaltijd. Op de menu stonden er kroketten met kipfilet in de champignonsaus en een gemengde salade. Het moet lekker geweest zijn want er was niks meer over. Uiteraard hebben ook nog een beetje gezorgd voor een goede spijsvertering. Marnix en Jurgen hebben het verzamelde hout van de afgelopen week verzaagd en gestapeld. Klaus heeft het pad aan de fietsenstand herlegd en Marcus geholpen aan het bloemenperk terwijl Katleen en Daan de afwas deden. Toen iedereen klaar was hebben we nog een lekker stuk taart gegeten als afsluiter.

 


Donderdag 18 maart 2021


Het weer was nog maar eens een spelbreker maar hier waren we uiteraard op voorzien. Annick had alle ingrediënten meegebracht om samen met Daan en Jurgen een lekkere cake te baken. De cake werd uiteindelijk drie verdiepingen hoog en was gevuld met mascarpone en frambozen. Het was om je vingers af te likken. Johan is echt wel een buitenmens. Ondanks de miezegere  motregen heeft hij samen met Marnix de afsluiting langs de omliggende sloot verder opgeknapt. De overige gasten waren afwezig. Ringo had een afspraak vandaag en Jan is nog steeds herstelde van zijn ongeval. Volgende week staat er een verjaardagsfeest op het programma.


Dinsdag 16 maart 2021


Voor de zoveelste dag op rij was het wederom slecht weer. Het heeft een ganse dag geregend maar we hebben het alweer goed opgelost. We hebben het overdekt terras ingericht als werkplek. Ringo is begonnen met het schilderen van de vensterluiken. Daarvoor moet je een vaste hand hebben want dat is een precisiewerkje met al die tierlantijntjes maar Ringo is hier de juiste man op de juiste plaats. Op zijn gemakje weet hij die klus wel te klaren. Ook Jurgen had een vrij gedetailleerd kunstwerk uitgekozen om te schilderen, een smeden tafeltje met veel toeters en bellen en met verschillende kleuren. Maar geen nood want ook Jurgen kan vrij geconcentreerd en nauwkeurig werken. Ik weet zeker volgende week staat dat tafeltje te pronken in de achtertuin. Klaus is meer voor het robuste werk en heeft het resterende stuk voorgevel van de cafetaria gekaleid. Katleen en Daan hebben ondertussen voor de innerlijke mens gezorgd en een flinke portie friet met stoverij klaargemaakt. Ondanks het slechte weer hebben we ons weer maar eens goed vermaakt. Een van onze gasten maakte zelfs de opmerking dat het best wel een gezellige bende was in onze overdekte werkplek. Het is weer uitkijken naar donderdag.Donderdag 11 maart 2021


Johan heeft verder gewerkt met de opknapbeurt langs de wal en heeft al het snoeihout verzameld. Marnix en Ringo hebben dan de hele stapel verzaagd en gestapeld in het houthok zodat het kan drogen tegen volgend jaar.

Daan en Jurgen hebben samen met Annick eerst een ananastaart gemaakt en hebben zich na het middageten weer op hun kabouters gestort. Volgende week zullen ze waarschijnlijk af zijn en kunnen ze weer pronken in ons kabouterpark.Dinsdag 09 maart 2021


Vandaag moesten we een aantal gasten missen maar dat heeft de pret niet bederfd. Daan en Katleen hebben een heerlijke pot spaghetti bolognaise klaargemaakt. Na de middag hebben ze voor de mezen, onze cavia's en al ons pluimvee in de kipperen gezorgd ( de vissen laten nog even op zich wachten).

Marnix en Klaus zijn begonnen met de aanleg van de bestrating aan ons pompstation. Alles is in gereedheid gebracht en is uitgepast. Jan heeft een aantal aanpassingen gedaan in de bijkeuken en heeft de tweede deel van onze voorgevel klaargezet

om te lakeien. Marcus is bezig met alle opgeknapte stukken uit het museum weer op zijn plaats te zetten en sommige standen te herschikken.Donderdag 04 maart 2021Vandaag was het geen weer om buiten te werken. Het was een goede gelegenheid om onze werkruimtes eens een poetsbeurt te geven. Marnix en Johan hebben het overdekt terras dat dient als schilderlokatie eens grondig schoongemaakt. Alle toestellen die behandeld waren zijn terug op hun plaats gezet en de vloer heeft een flinke schrobbeurt gekregen. De cafetataria is na al die weken ook eens aan een opknapbeurt toe maar eerst  moesten al de kabouters nog afgewerkt worden. Jurgen, Daan, Ringo en Annick zijn dus met man en macht aan het verfen gegaan. Een heel precies werk waar veel tijd in kruipt maar stilaan krijgt het kabouterpark een mooi uitzicht. De dag werd afgesloten met een stuk kaastaart die Daan en Annick tussendoor hadden gebakken.Dinsdag 02 maart 2021


Vandaag was het een dag van ontspanning. Na het maken van ons lunchpakket zijn we het bos ingetrokken waar we een aantal 

spelen hadden uitgedokterd. We hebben onze fantasie laten botvieren en hebben ons keigoed vermaakt. De spelen waren niet zo alledaags maar des te plezanter. Onze kaak- en buikspieren deden pijn van het lachen. Na het middageten bij de kiosk was het tijd voor onze zoektocht naar de schatkist. Marnix had namelijk een aantal enveloppen verstopt welke ons met behulp van wat tips tot bij de schatkist moesten brengen. In ieder envelop zaten ook enkele letters waarmede we het wachtwoord moesten samenstellen teneinde de sleutel te vinden om de schatkist te openen. Iedereen heeft enthousiast mee gedaan en werd beloond met een boulle de boulin. Katleen is uitgeroepen tot winnaar van de dag en kreeg in het teken van de week van de cake danook een verse cake gevuld met noten en fetakaas. Smakelijk Katleen.   


Donderdag 25 februari 2021


Het leek wel alsof de lente al was begonnen. Prachtig weer vandaag. Iedereen was in uitstekend vorm en vloog er gelijk in.

Johan is begonnen met het struikgewas langs de omliggende wal te snoeien. Het hout is netjes gesorteerd in brand- en aanmaakhout. Het brandhout zal volgende week worden verzaagd en gestapeld worden om te drogen. Onze zitbank in de tuin is ook aan een grondige opknapbeurt toe. Onze klusjesman Jan is alvast begonnen met de reparatie.  Ringo heeft zijn pompen opgehangen aan de wasstand. Vanwege het mooie weer is onze verfstand verhuisd naar buiten. Daan en Annick hebben nog maar eens hun geduld getoond bij het verfen van de vele kabouters. Dat is echt precisiewerk maar de kabouters zien er in ieder geval weer goed en gezond uit. Jurgen heeft onze voordeur eens een laagje verf gegeven. Ook al zo een fijn werkje want met al dat relief is dat geen makkelijke klus maar het resultaat mag gezien zijn. Proficiat aan iedereen, flink gewerkt !!


Dinsdag 23 februari 2021We hebben het mooie weer te baat genomen en zijn met z'n allen buiten gaan werken. Klaus heeft samen met Marcus

de vijver aan de wasstand afgewerkt. Hij is waterpas gelegd en met behulp van een steekpomp gevuld met water uit onze regenput.

Het is nog eventjes wachten op de vissen. Rondom de vijver is er verhakseld hout opgevoerd en zijn er bloemen ingezaaid.

Marnix is klaar met de pad langsheen het museum. Johan heeft het steenpuin opgeruimd en het fijne spul gebruikt om de putten in de oprit te vullen. Daan en Katleen hebben het terrein hier en daar nog wat opgeknapt. Daan is tevens aangesteld als verantwoordelijke voor het dierenpark dat recent is uitgebreid met vier cavias.  Donderdag 18 februari 2021Het werd een rustige dag vandaag want we waren amper met vijf mensen. Jan,Daan en Annick waren er niet.

Johan was er al vroeg bij en stond om 9 uur al aan de poort klaar om vandaag zijn terras af te werken. Ringo heeft in het magazijn

allerlei spullen in de lijnolie gestoken en is hierbij wonder bij wonder niet onder een vallend paard terechtgekomen. Het paard is er ook zonder breuken vanaf gekomen en met z'n drieën hebben we het weer in zijn oorpronkelijke staat gezet. Jurgen heeft onder het afdak dan wat kleinere spullen in de lijnolie gezet. Marnix heeft in de namiddag verder gewerkt aan de heraanleg van de stoep langs het museum terwijl Marcus de klompenstand in het museum heringericht heeft. Aan het eind van de dag hebben we dan nog wat plannen gemaakt om volgende week een verse pizza te maken.Dinsdag 16 februari 2021


Gelukkig was de vrieskou opgehouden en konden we weer genieten van een (flauw) zonnetje. Het weer was dus goed genoegen om weer buiten te werken tot opluchting van iedereen.  Johan wilde kost wat kost verder werken aan het onderhoud van de paden zeker nu het einde in zicht komt. Dikke proficiat aan Johan want ons terras zal er heel water mooier uitzien deze zomer.

Jurgen stond weer te springen om allerlei museumstukken in de lijnolie te zetten. Zijn vele uren arbeid worden stilaan zichtbaar in het museum. Bedoeling was dat Marnix samen met Katleen en Daan vandaag een pizza zouden maken. De pizza is echter verzet naar volgende week want een sympathysant van onze vzw wou voor ons een rode kool klaarmaken. In naam van de groep hartelijk dank hiervoor, het was super lekker !! Het werden dus gekookte patatten met rode kool en braadworst. Onze technicus Jan heeft zich vandaag uitgeleefd als tuinman en heeft heel wat hout verzaagd en gestappeld. Tot slot kregen we nog het bezoek van een vrij omvangrijke groep medewerkers van Obrabaken die eens wilden kennismaken met onze locatie en onze werking. Na een rondleiding werd de dag afgesloten met een bakje koffie en en koekje.Donderdag 11 februari 2021


Vandaag was het net zo koud als dinsdag maar de zon scheen en dat gaf toch een warmer gevoel. Marnix was er al vroeg bij vanmorgen en had de houtkachel al aangestoken. Katleen had dinsdag nog een extra vuurtje meegebracht voor in de keuken.

De meeste onder ons verkozen om binnen te blijven, zelfs Johan die zo gaag buiten werkt. Enkel Marnix en Ringo verkozen de buitenlucht en gingen het snoeihout verder opruimen en het hout stapelen in één van de vele bergingen. Ondertussen werd er in de kantine gewerkt aan een lekkere groentesoep. Na de dagelijkse afwas zijn we verder gegaan met het schilderen van onze kabouters en allerlei andere pronkstukken uit de tuin. We kregen ook nog het bezoek van Petra. We werden nog getrakteerd op wat lekkernijen want onze jobcoach Annick was jarig. In naam van ons allemaal een dikke proficiat aan Annick.Dinsdag 09 februari 2021


Koning winter is in het land en het is verdorie koud zulle. We hebben onze planning een beetje moeten aanpassen want het was zelfs te koud om in het museum te werken. Gelukkig hebben we op dinsdag standaard een culinaire activiteit en deze keer was dat een kurkumaschotel. Voor het eerst dus een vegetarisch gerecht met tal van groenten, noten, specerijen en uiteraard kurkuma. Voor sommigen een nieuwe ervaring die toch wel in de smaak viel. Na de middag hadden we het gevoel dat het iets warmer was. We hebben al onze moed bij mekaar geraapt en we zijn gaan flyeren in de hoop op enige sponsoring. Uiteindelijk zijn we toch geplooid voor de ijzige wind en zijn we op onze stappen teruggekeerd om een lekker bakje koffie in onze kantine te gaan drinken. 

 


Donderdag 04 februari 2021


Normaal gezien is het de laatste dinsdag of donderdag van de maand ontspanningsdag. Gezien het slechte weer vorige week kon dit niet doorgaan. Vandaag was het weliswaar goed weer en hebben we volkspelen georganbiseerd. We hebben ons per lottrekking ingedeeld in vier groepen en de winnende groep zou onder mekaar uitmaken wie de uiteindelijke winnaar zou worden. In de voormiddag was dat Anoek en in de namiddag was dat Jan. We hebben enorm veel plezier gehad en hebben flink gelachen vooral bij het boogschieten. Naast het boogschieten was er nog het krulbollen, kallestekken, darts, joulebakken, gewoon bollen en hoefijzerwerpen. Om 16.00 uur volgde de prijsuitreiking en toen was het weeral tijd om naar huis te gaan.Dinsdag 02  februari 2021


In de voormiddag werden we nog maar eens getrakteerd op een flinke portie regen. We hebben het echter niet aan ons hart laten komen. Johan, Daan, Marnix en Jurgen zijn het museum ingedoken en hebben flink wat spullen in de lijnolie gestoken. Katleen, Anoek en Jan hebben voor een lekkere maaltijd gezocht. Op de menu stonden gehaktballen met selder in de roomsaus en aardappelpuree. In de namiddag is het toch nog droog geworden en hebben we de snoeiperiode ingezet. Marnix en Klaus hebben de boomstammen verzaagd en het fijne spul verhakseld.Donderdag 28 januari 2021De weergoden waren ons weer slecht gezind want we zijn weer getrakteerd met een flinke portie regen.

Johan die normaal gezien de laatste hand zou leggen aan de paden is dan maar samen met Jurgen allerlei spullen gaan oliën in het museum. Ringo en Marcus hebben allerlei stukken weer op hun plaats gezet terwijl Daan en Annick een taart gingen bakken. Jan heeft zich weer uitgeleefd in het herstel van enkele typmachines. Na de middag is het opgehouden met regenen en hebben Ringo, Jan en Marnix de verkoopstand volledig afgewerkt en ingericht. Rond de klok van drie was er koffie met taart voorzien maar dat is eventjes anders gelopen want Ringo kreeg het voor mekaar om de taart te laten vallen. Jammer maar we hebben er eens goed om gelachen en volgende week bakken we een nieuwe.Dinsdag 26 januari 2021


Het beloofde een mooie dag te worden, eindelijk !! De zon was van de partij dus we besloten om naar buiten te trekken.

Katleen zou samen met Daan voor het middageten zorgen. Uien pellen en stoven en hamburgers bakken was de boodschap. 

Dat alles tussen een vers gebakken pistolet met wat ketschup en smullen maar. Johan die zag het weer zitten om verder te werken aan zijn paden. Hij kan dat enorm goed want daar waar Johan langs komt is er geen kruidje meer te bespeuren. Klaus heeft liever iets ruiger werk en besloot om samen met Marnix het park rond de vijver op te knappen. Jan heeft in het museum nog maar een typmachine gevonden om op te knappen en Jurgen is bezig met de laatste klompen in de lijn olie te steken. Daan en Marnix zijn tot slot nog om wat spullen geweest bij een nabije buurman voor in het museum. De mooie dag werd afgesloten met koffie en een koekje en een spelletje bingo. Ik vermoed dat we donderdag kabouters gaan verfen want ze geven 100% regen af (weeral).Donderdag 21 januari 2021Wegens het slechte weer (alweer) zijn de werkzaamheden aan onze verkoopstand opgeschort tot een latere datum.

Een bord soep 's middags blijkt enorm in de smaak te vallen met dit weer want Annick en Jurgen hebben alweer een flinke ketel groentesoep gemaakt. Johan heeft verder gewerkt in zijn stand binnenin het museum en Ringo heeft de ophanging van de waterpompen voorbereid. In de namiddag zijn we tussen de buien door gaan flyeren in de hoop dat mensen ons genegen zijn en ons project willen steunen (voor meer info aangaande deze zie rubriek "sponsoring"). 


Dinsdag 19 januari 2021


Het is alsof de duivel er mee speelt maar ook vandaag werden we getrakteerd op een flinke portie regen. In de voormiddag hebben we ons dan maar culinair vermaakt en hebben we met z'n allen een flinke stapel croque hawai gemaakt. Jan had echter zijn zinnen gezet om de pijp van Maarten (onze kabouter) te repareren. De pijp was gebroken maar hij heeft met wat pleister en wat doekjes

onze Maarten weer van een nieuwe mooie pijp voorzien (mooi kunstwerkje). In de namiddag heeft iedereen zowat zijn favoriete bezigheid gevonden. Johan is het magazijn ingedoken om allerlei spullen te oliën, Jurgen heeft de voordeur onder het overdekt terras een laagje verf gegeven en Jan ging samen met Katleen de afwas doen en een beetje opkuisen in de kantine. Daan, Marnix en Jurgen zijn op het idee gekomen om een rommelmarkt te organiseren en zijn begonnen met een verkoopstand in te richten onder de overdekte opslagplaats. Donderdag krijgt dit zijn vervolg.Donderdag 14 januari 2021


De laatste tijd zit het niet mee met het weer want het werd weer een regenachtige dag. Annick was op het idee gekomen om samen met Jan, Daan en Jurgen een pompoensoep te maken. Op zo een killige en natte dag als vandaag valt dat uiteraard wel in de smaak. Ondertussen gingen Ringo en Johan gingen samen met Marcus en Marnix een stoommachine monteren en installeren in het museum. Probleem was dat die stukken daar al een jaar of vijf stonden te wachten om gemonteerd te worden en dat onze vriend Marcus niet meer wist hoe de puzzel in mekaar zat. Na een tevergeefse poging om foto's te zoeken op internet zijn we dan maar aan de slag gegaan. We hebben al onze wijsheid en fantasie gebundels en uiteindelijk zijn we, na veel vroeten en ploegen, er toch ingeslaagd om de machine te installeren.  Dinsdag 12 januari 2021


Het was weer een regenachtige dag vandaag. Buiten werken was niet verantwoord maar we hebben uiteraard alternatieven in overvloed in het museum. Katleen en Jurgen zijn verder gegaan met de klompen in de lijnolie te steken terwijl Anoek, Daan, Jurgen en Jan een lekkere vol au vent met friet gemaakt hebben. Na het middageten is het dan toch nog droog geworden en hebben we met z'n allen flyers rond gebracht in Oosteeklo terwijl Jan en Katleen de kerstboom hebben ontmanteld.

                                         

Donderdag 07 januari 2021Vandaag was het een beetje een feestdag. Afgelopen dagen heeft iedereen een pakje gekocht voor één van zijn collega's. Onder het genot van een zelfgemaakt hapje (toast met garnaalsalade of paté met uienconfituur) werden de pakjes (van max € 5,00 ) aan de desbetreffende persoon uitgereikt. Opvallend hierbij was toch wel de zelf gemaakte mooie tekening van Jan die te beurt viel aan Annick (mooi kunstwerk Jan !!). Zij viel toch wel met haar gat in de boter want Marcus had ook nog een mooie en gepaste omlijsting om de tekening in te kaderen. Ook Marnix en Marcus werden door Wilfried (penningmeester van vzw de stap) nog in de bloemetjes gezet voor hun inzet het afgelopen jaar. Na het aperitief zijn we met z'n allen gaan gourmetten. Met dank aan Annick die de groenten en sausjes had voorzien en Marnix die voor het vlees had gezorgd. Rond de klok van drie had iedereen zijn buikje vol gepropt en was het tijd voor de afwas. Om het feestelijk af te ronden had Annick nog een overheerlijke en kolossale chocomousse gemaakt. Uiteindelijk is iedereen rond de klok van 4 met een goed en voldaan gevoel huiswaarts getrokken.

Volgende week gaan we d'er met een opgeladen batterij weer invliegen.


Dinsdag 05 januari 2021We hebben het nieuwe jaar op een rustige manier ingezet. We zijn gestart met een bakje koffie en hebben uitvoering onze belevenissen verteld van de afgelopen eindejaarsperiode. Zoals gebruikelijk is dinsdag onze culinaire dag en ook dit jaar zal dat niet anders zijn. We zijn gestart met een spaghetti bolognaise. Intussentijd heeft Jurgen samen met Marcus het bakkerskot heringericht en zijn ze begonnen met de stand van de schrijnwerkerij op te knappen. Na het middagmaal hebben wij ons in een gemoedelijke en gezellige sfeer geamuseerd met een kleurenwedstrijd waarbij tot ieders verbazing de tekening van Marcus als minst geslaagd werd verkozen. Op het eind van de middag is alles in gereedheid gebracht voor het nieuwjaarsmenu van aanstaande donderdag.donderdag 31 december 2020


Geen bijeenkomstDinsdag 29 december 2020


We zijn trots Anoek te mogen begroeten. Anoek is studente aan de hoge school Artevelde en heeft onze vereniging 

geselecteerd als haar favoriete stageterrein. Uiteraard staan wij daar voor open en gaan we met plezier Anoek hierbij ondersteunen.  

Vandaag hebben we met z'n allen in ons warm cafétje de flyer voor onze eindejaarsactie gevouwd. 

Na de lunchpauze zijn we dan het pad opgegaan om de circulaire te bedelen in Lembeke.

Volgende week gaan we verder.

(Graag willen we nog even meegeven dat de flyer is terug te vinden op deze site onder de rubriek "sponsoring").Donderdag 24 december 2020


De leiding had op de dag voor Kerstdag niks voorzien maar onder druk van onze gasten zijn we bezweken en hebben we uiteindelijk toch iets gepland. Om een beetje in de Kerstsfeer te komen hebben we wat versiering en verlichting aangebracht in de kantine. Als kers op de taart had onze voorzitter voor een simpele maar lekkere kerstmenu gezorgd.

We hebben met z'n allen een paella gemaakt. Het werd echt een gezellige bende en het heeft ons gesmaakt. Na de paelle hebben we nog wat gezelschapsspelletjes gedaan onder het genot van een bakje koffie en een versnapering.


 

Dinsdag 22 december 2020


De weerman had uitzonderlijk slecht weer voorspeld. Zodoende hadden we een binnenactiviteit voorzien en hebben we met z'n allen een pompoensoep gemaakt. Het leek alsof we soep hadden voor heel de wijk maar zoals altijd bleef er uiteindelijk niks meer over. Het weer viel reuze mee en na de middag zijn we naar buiten getrokken en hebben we de laatste bladeren opgeruimd op het terrein. 


Donderdag 17 december 2020


Johan en Marnix zijn begonnen met het herbeleggen van de bestrating langs de magazijnen. Het pad was helemaal ingezakt

en nauwelijks nog begaanbaar. Daar komt dus verandering in. Jan heeft nog maar eens een toestel uit het museum gehaald om het een grondig beurt te geven. Daan heeft samen met Annick de kabouters verzameld en zal de komende weken zijn handen vol hebben om ze te verfen. Klaus is nog steeds bezig met de aanleg van de vijver en Ringo heeft voor wat onderkomen gezorgd voor onze duiven en heeft wat vogelnesten opgehangen in het dierenpark.Dinsdag 15 december 2020Johan was ondanks de lichte regen niet te weerhouden en ging zijn paden verder opknappen.

De overige gasten hadden liever binnen te werken. Jan ging nog maar eens een typmachine van meer dan 100 jaar 

oud onderzoeken en renoveren terwijl Jurgen de spullen uit de bakkersstand te lijf ging. Daan en Katleen zouden intussen voor de innerlijke mens zorgen en een heerlijk bord friet met stoverij en witloof klaarmaken.

Na de middag werd het mooi weer en zijn we met z'n allen naar buiten getrokken. Katleen, Daan, Jurgen en onze voorzitter

zijn begonnen met het ruimen van de laatste afgevallen bladeren. Klaus is verder gegaan met het uitdiepen van de vijver.

Na een bakje koffie met koek zijn we moe maar voldaan weer huiswaarts getrokken. Onze vriend Marcus hebben we vandaag nauwelijks gezien want die zat ergens op de zolder van het museum een nieuwe stand op te bouwen.
Donderdag 10 december 2020Na een afwezigheid van 4 weken was onze voorzitter Marnix weer paraat.

Hij had meteen een leuke verassing meegebracht, een echte kerstboom met alle toebehoren.

Na de koffie en het gebruikelijk overleg van iedere morgen zijn we begonnen met het aankleden

van de boom. Het schept meteen een heel andere sfeer. We hebben besloten om volgende week nog wat 

extra versiering en wat kerststukjes te maken. We waren net op tijd klaar om te eten. Marnix stelde voor 

om op donderdag 24 december toch een kleine feestmenu klaar te maken. Na wederzijds overleg hebben we besloten om 

paella te maken. Er zou ook nog worden nagedacht over een klein voor- en nagerechtje. Voor de resterende tijd 

zijn Daan,Jurgen en Annick nog wat kabouters gaan schilderen, heeft Jan zich verder verdiept in het renoveren van een typmachine en is Ringo samen met Marcus nog wat spullen gaan ophangen in het museum. Uiteindelijk zijn we rond de klok

van vier met z'n allen tevreden en voldaan huiswaarts getrokken.


Dinsdag 08 december 2020Vandaag was het behoorlijk koud. We hebben ons onderkomen gezocht achter de houtkachel in de kantine.

Daan, Klaus en Jurgen zijn begonnen met het schilderen van allerlei tuiinbeelden. Dit lijkt mij een goed alternatief voor het geval het slecht of koud weer is. Wat dat betreft kunnen we wel een paar jaar vooruit want er zijn beelden in overvloed !! 

Jan heeft weer een toestel gevonden om zich uit te leven. Het is een Amerikaans ponstoestelgeworden uit WO-II.

Ondanks de kou konden we Johan niet weerhouden van zijn favoriete bezigheid. 


Donderdag 03 december 2020Jan zijn kwetsure valt blijkbaar wel mee. Hij had nog wel enig last maar kon het niet laten om toch te komen.

Hij heeft vandaag een Amerikaans letterkaptoestel uit de tweede wereldoorlog gedemonteerd. Ringo heeft de textielstand uitgekozen als zijn werkterrein vandaag en Jurgen heeft een tabakskerftoestel, een houtdraaibank en een slijpsteenmolen onder handen genomen. Johan kent nog steeds geen genade met zijn kasseistenen en het mos. Daan heeft samen met Annick weer maar eens een taart gebakken om mee te nemen op onze boswandeling in de namiddag.Dinsdag 01 december 2020


Vandaag was het toch wel een pechdag. Onze plannen werden serieus verstoord wegens het uitvallen van de electriciteit.

We hebben Johan dan maar een handje toegestoken met het opruimen en verfraaien van het terrein.


Donderdag 26 november 2020


Marcus is inmiddels klaar met de nieuwe wasstand. Tijd om onze schilder Jurgen in te schakelen om de stand een beschermlaag te geven en te olieën. Ringo heeft ook een nieuw project opgestart en gaat van het oude kippehok een nieuwe bunkerstand maken. Daan heeft onze nieuwe kerkelijke stand opgepoetst. Johan is nog steeds bezig met zijn autostrades.Dinsdag 24 november 2020


Jan is er niet vandaag. Hij is een paar dagen uit roulatie want hij is blijkbaar gevallen thuis en heeft een paar ribben gekneust.

Wij wensen hem veel rust en een spoedig herstel toe. Jurgen is nog steeds bezig in zijn vlasstand en Klaus is nog aan het delven in de vijver. Daan is vandaag weer een gevecht aangegaan met de vele bladeren op het terrein en Johan is onze paden een serieuze facelift aan het geven. Marcus heeft een stoemp klaargemaakt van spinazie met saté. Donderdag 19 november 2020


Jan heeft zijn breimachine volledig nagezien, opgekuisd en in werking gesteld. Ik moet zeggen ze loopt als een trein.

Jurgen is begonnen met het poetsen van de vlasstand in het museum en Daan heeft alle toonkasten afgewassen. Hij is ons stilaan aan het verwennen want 's namiddags heeft hij ook nog een pompoentaart gemaakt. Johan is nog steeds het mos op onze paden aan het bestrijden en dat lukt hem vrij aardig. 


Dinsdag 17 november 2020


Johan heeft zijn paden verder ontmost en Jurgen is overgeschakeld van de strijkijzers naar de schaatsen.

Hij heeft daar waar nodig de schaatsen ontroest en in de lijnolie gestoken.Jurgen heeft zich stilaan ontplooit als zijnde onze schilder. Jan is zowat onze monteur. Hij heeft een ruime technische begaafdheid. Vandaag had hij de kapotte breimachine in het vizier. Daan heeft het terrein nog wat opgeknapt en heeft de dakgoten van de kantine uitgekuisd. Klaus is begonnen met de aanleg van de vijver in het eendenpark. Marcus was vandaag weer de kok van dienst en heeft met samen met Katleen een middeleeuws gerecht klaargemaakt "Postalgie".Donderdag 12 november 2020Jurgen heeft vandaag de laatste hand gelegd aan zijn strijkijzers en heeft hun stand in het museum opgekuisd en klaargemaakt voor de verhuis. Jan heeft ondertussen de strijkijzerkachel opgeschuurd en geolied. Alles is dus klaar om de stand opnieuw in te richten. Vandaag mochten we Johan weer begroeten. Hij heeft een aanvang gemaakt om de paden te ontmossen. Daan heeft ondertussen samen met Annick een pruimentaart gemaakt voor 's namiddags bij de koffie. Daan heeft zich stilaan ontplooit tot ons patisseriebakker en ik moet zeggen hij doet dat heel goed, het is altijd smullen geblazen.
Dinsdag 10 november 2020


Daan en Klaus hebben zich vandaag ontfermd over het terrein en hebben nog maar eens de bladeren opgeruimd.

Jurgen heeft de vele soorten strijkijzers uit het museum opgeknapt en in de lijnolie gezet. Jan heeft de voorgevel van de kantine verder geteerd, de blaffeturen opgekuist en opgehangen. Marcus heeft voor de innerlijke mens gezorgd en heeft samen met Katleen een Nieuwpoortser hutsepot klaargemaakt.Dinsdag 22 oktober 2020


Vandaag hebben we, na enige maanden, onze vroegere collega Bart weer kunnen verwelkomen. Blijkbaar heeft Bart er weer zin in om ons te vervoegen en daar zijn we uiteraard blij mee.   

Gezien de verstrengde maatregelen omtrent het coronavirus is het seizoen van het Bardelaere Museum vroegtijdig beeindigd.

Deze situatie bied ons de gelegenheid om de opknapbeurt in het museum iets vroeger dan gepland aan te vatten.

Angelo en Klaus zijn begonnen met de eerste stand te ontruimen en alle stukken welke een opfrissing nodig hebben naar de werkruimte te brengen. Jurgen is de man die ze dan de gewenste behandeling zal geven. Nadien zal iedere stand opnieuw worden ingericht en daar waar nodig vernieuwd worden. Marnix zorgt zoals gewoonlijk op dinsdag voor de innerlijke mens. Vandaag stond er een Gentse waterzooi op de menu. Vandaag waren er een paar nieuwe gasten aan tafel want we kregen het bezoek van Femke en Barbara. Onze kersverse vriend Bart heeft de laatste hand gelegd aan onze wijnkar. Ondertussen is Jan begonnen met de restauratie van de laatste koets in het koetsenpark. Daan en Katleen hadden kweeperen meegebracht en hebben ze geperst met de bedoeling om bij gelegenheid gelei te maken van het sap. Marcus is begonnen met een kasseipad aan te leggen aan zijn kliefstand. 


Donderdag 15 oktober 2020We zijn de dag begonnen met het aanmaken van de kachel. Toen de koffie klaar was volgde het werkoverleg.

Marnix en Jurgen gingen de transportwagen van de wijn opknappen en een laagje verf geven. Jan ging verder met het renoveren en het opknappen van het koetsenpark, Daan en Annick gingen zich bekommeren om het tuinmeubilair. Marcus zou beginnen met het  kasseipad aan te leggen langs de kliefstand en de kipperen. Angelo en Klaus waren vandaag niet van de partij. 

In de namiddag heeft Annick samen met Jurgen nog pancakes gemaakt.


Dinsdag 13 oktober 2020De dag startte bij droog weer maar al gauw begon het te regenen. Het slechte weer kon ons toch niet weerhouden om buiten te werken. Het dak en de zijwand van de stand met de landbouwvoertuigen was helemaal overwoekerd met klimop, tijd dus om er eens flink de schaar in te zetten. Met vijf man sterk zijn we d'er op gevlogen. Omstreek 12u30 was de klus geklaart, net op tijd om aan te schuiven voor het middagmaal. Marnix en Angelo hadden een ovenschotel of beter gezegd drie schotels gemaakt. Op het menu stond een aardappelpure met prei, gehakt en een kaassaus.

Na een lange middagpauze hebben Jurgen, Klaus en Katleen nog effen in de tuin gewerkt en heeft Jan een handje toegestoken bij Marnix en Marcus bij het ophangen van de wijnvaten in de brouwerijstand. Om drie uur hebben rond onze goed brandende kachel nog een koffietje gedronken met een versnapering en zijn we uiteindelijk om 16.00 uur huiswaatrs getrokken.
Donderdag 08 oktober 2020Marnix kon omwille van privéredenen niet aanwezig zijn om 10 uur maar is later in de namiddag nog eens langs geweest.

Hij was bij zijn aankomst aangenaam verrast want Jurgen, Daan en Annick hadden een notentaart gemaakt. We zijn dus gelijk aan de koffie gegaan en ik moet toegeven het was de beste notentaart die ik ooit al gegeten heb. Daarnaast is Daan begonnen aan het opfrissen van de kabouters en de sierstukken in de tuin. Jurgen heeft de communietbanken een nieuwe verflaag gegeven en Jan heeft samen met Marcus het kippehok waterdicht gemaakt. Ondanks het slechte weer heeft iedereen zich toch geamuseerd en zijn we met z'n allen met een goed gevoel huiswaarts gekeert.Dinsdag 06 oktober 2020

 

Zoals gebruikelijk staat de dinsdag in het teken van het culinair gebeuren. Vandaag stonden er mosselen met friet op de menu.

Jurgen en Jan hadden zich aangeboden om de frieten te snijden en de tafel te zetten. Marnix zorgde voor de groenten en het koken van de mosselen. Rond half één konden we uiteindelijk aan tafel gaan. De hele dag stond eigenlijk in het teken van deze feestmaaltijd. In de namiddag zouden we nog wat kleine karweien afwerken maar al gauw bleek dat we teveel hadden gegeten.

We hebben onze goede bedoelingen dan maar verzet naar de volgende bijeenkomst.
Donderdag 01 oktober 2020In tegenstelling tot afgelopen dinsdag is het vandaag echt wel een rotweer en dat op een dag dat we een nieuwe collega mogen verwelkomen. Vanaf vandaag gaat Klaus ons vervoegen. Hij werd geintroduceerd door Petra van de instelling

Obrabaken. Bovendien kwam, tot ons groot genoegen en na een lange noodgedwongen afwezigheid, Annick ons terug gezelschap houden. Het hele gebeuren werd dan ook gevierd met koffie en een boulle de boulin. Ondanks het slechte weer zijn we onder het overdekt terras verder gegaan met onze vaten in de lijnolie te steken. Ondertussen zijn Marnix en Marcus de voorbereidingen aan het treffen om alles op te hangen. Volgende week gaan we de oude houten transportkar dan een opknapbeurt geven en kan deze worden geladen met enkele vaten. Op die manier hopen wij een duidelijk beeld te geven hoe de drank destijds (lang,heel lang geleden) aan huis werd bedeeld.
Dinsdag 29 september 2020We hebben afgesproken dat we de laatste dinsdag of donderdag van de maand een ontspanningsdag zouden inlassen. Vandaag was het dus zo ver. Zoals altijd zijn we gestart met ons koffierondje en heeft iedereen ondertussen zijn lunchpakket klaar gemaakt. Er waren sandwiches voorzien met beleg, een beetje fruit en voor de liefhebbers nog een potje youghurt. Omstreeks 

11 uur zijn we met onze kniptang het bos ingetrokken op zoek naar ingredienten voor de bloemstukjes die we gingen maken. Het weer was ons, ondanks de voorspellingen, goed gezind. Het was droog, geen wind en de zon scheen door de bomen. Een ideaal moment om een paar mooie plaatjes aan onze collectie toe te voegen. Nadat iedereen zijn spulletjes had verzameld hebben we onder de kiosk ons middagmaal genomen en zijn we op het gemak naar onze locatie teruggekeerd. In de kantine heeft iedereen zijn bloemstukje gemaakt en het thuisfront verrast want ze mochten het uiteraard meenemen naar huis. Deze activiteit zal wellicht zijn vervolg krijgen want er zijn nu al mensen die tegen Kerst een soortgelijk stukje hebben besteld.  


Donderdag 24 september 2020Mireille ( de mama van Jurgen) had vandaag voor ons allemaal zelf bereide lasagne meegebracht. Het was kwestie van nog eventjes op te warmen in de oven en klaar was kees. Ze had voor de hele bende voorzien maar wat ze wist niet dat Angelo en Jan vandaag een dagje vrij hadden. Onze eerste indruk was dus dat we veel te veel hadden maar de lasagne was wel zo lekker dat er op het einde van de rit niks meer over was. In dat opzicht was het maar goed dat Jan en Angelo er niet waren. Om onze dag verder nuttig te besteden zijn we met z'n allen nog in de tuin en op het terrein beginnen opkuisen. De herfst is weer aangebroken en die zal ons de komende tijd genoeg werk verschaffen vrees ik.
Dinsdag 22 september 2020Vandaag was het een beetje een feestdag want er stonden wafels op de menu. Marnix was al vroeg begonnen met de bereiding van de deeg want die moest uiteraard nog een paar uur staan. Angelo voelde zich geroepen om een handje bij te steken bij het maken van de slagroom en het spoelen van de aardbeien die Katleen had meegebracht. Om 12u30 konden we starten met het bakken van de wafels. Wanneer iedereen voldaan was heeft katleen het restant van de deeg gebakken en werden de overige wafels verdeeld om mee te nemen naar huis. Er moest uiteraard echter ook nog een beetje gewerkt worden. Op het grote grasveld hebben we een geimproviseerde werktafel gebouwd en zijn we begonnen met de vele biertonnen in de lijnolie te steken.

Bedoeling is om een hele stand te bouwen en te illustreren hoe de bedeling van dranken aan huis destijds geschiede.   

Dinsdag 15 september 2020Vandaag is de laatste hand gelegd aan de kipperen. Jan heeft het kippehok afgewerkt. Jurgen en Katleen hebben samen met Marcus het net gespannen. Later zal de ren nog worden voorzien van een vijver en zullen de kippen nog het gezelschap krijgen van een paar eenden. Angelo is ondertussen begonnen met het opknappen van onze bunker en heeft alvast één zijde afgespoten met de hogedruk zodat de geimproviseerde voorgevel weer zichtbaar is. Daan heeft Marnix assistentie verleend bij het koken en Marc heeft naar gewoonte de afwas gedaan. Volgende week dinsdag zijn het wafels. Katrien (moeder van Jurgen) gaat ons      voorzien van melk om chocolademelk te maken en Katleen brengt aardbeien mee. Mireille (moeder van Jurgen) gaat volgende week donderdag voor ons lasagne maken. Aan allen bedankt voor de bijdrage.

 

Dinsdag 08 september 2020


De weergoden waren ons deze morgen niet goed gezind. De miezerige motregen heeft ertgoe geleid dat de koffiepauze iets langer heeft geduurd dan normaal. Omstreeks 10 uur kwamen de eerste opklaringen en zijn we begonnen met onze taken.

Daan en Marc hebben Marnix geholpen met de bereiding van het middagmaal. Op verzoek van Jurgen stonden er frieten met gehaktballen in de tomatensaus op de menu.

Jurgen, Jan en Angelo hebben Marcus geholpen met de verdere afwerking van de kipperen. Voorlopig zijn ze daar nog wel een paar weken mee bezig. Het wordt een luxueus verblijf. Op het eind van de dag hebben we nog een paar bingospelletjes gespeeld en zoals altijd ging onze vriend Daan weer met de prijzen lopen. 

 

Omwille van de verstrengde veiligheidsmaatregelen omtrent het coronavirus

                                         heeft het bestuur beslist om de opendeurdag van 06 september 2020 uit te stellen.

                                                                 Wanneer de omstandigheden het toelaten

                                                 zullen wij een nieuwe datum prikken en U uiteraard informeren.

                                               Intussentijd wensen we U een coronavrije periode. 

                                                       Hou het veilig, ook voor Uw medemensen.


Dinsdag 01 september 2020Vandaag zou Jurgen meehelpen in de keuken. Hij had dan ook zijn favoriete gerecht gevraagd zijnde rijst met kip en currysaus.

Een vrij eenvoudig gerecht. Na het versnijden van de kip en de groenten was het nog amper een half uurtje voor de bereiding. 

Rond de klok van twaalf zaten we dus allemaal op het terras te smullen. We hadden twee grote ketels en er bleef amper 1 klein bordje over.

Vandaag hebben Katleen en Angelo de achtergevel van het huisje afgewerkt. Het is amper te herkennen. Jan is samen met Marcus begonnen het de restuaratie van het bakkot. Hopelijk is het donderdag goed weer zodat we het huisje in het droge kunnen steken. Alweer een mooie klus geklaart. Daan heeft zich zoals altijd uitgeleefd in de tuin terwijl Jurgen en Marnix gestart zijn met de voorbereiding van het terrein voor de kippen. Zonder het te beseffen was het alweer 16.00 uur, tijd dus om onze spullen op te ruimen en ons huiswaarts te begeven. We kijken weer uit naar donderdag.Donderdag 27 aug 2020


Tot onze grote verbazing en ongeloof van iedereen heeft Katrien zich voor vandaag en de komende dagen afgemeld.

Zodoende was Marnix de kok van dienst. Samen met Daan heeft hij spekjessaus gemaakt, een regionaal gerecht dat voor het grotendeels van onze gasten ongekend was. In de voormiddag is er nog een poosje gewerkt maar in de namiddag hebben we wat gezelschapsspelen gedaan. Voortaan gaan we iedere laatste dinsdag of donderdag van de maand een ontspanningsnamiddag inlassen. Na het krulbollen, kallestekken, hoefijzerwerpen en bowlen was er nog koffie met gebak en werd de winnaar bekend gemaakt. Uiteindelijk is Jan met de stapel pannekoeken gaan lopen. Proficiat Jan.

Dinsdag 25 aug 2020


Katleen en Angelo hebben zich verder uitgeleefd op de buitenmuren van ons onderkomen. Willen we deze klus nog klaren voor de winter dan zal het weer ons goed gezind moeten zijn de komende weken. Maar we zien wel het is geen must en wellicht komt er volgend jaar weer een zomer hopelijk zonder corona dan. katrien heeft vandaag haar blijde intrede gedaan en heeft samen met Tine gekookt. Jammer voorJurgen want die had een vrije dag, zodoende heeft hij de lekkere patatten met worst en de overheerlijke appelmoes gemist. We kijken met z'n allen nu al uit naar de maaltijd van donderdag. Goed gedaan Katrien.

Daan draagt naar gewoonte zorg voor het onderhoud in de tuin terwijl het koetsenpark van Jan stilaan begint te schitteren.

Marnix en Marcus hebben de brandweerstand ingericht. De oude en loodzware toestellen werden op een eeuwen oude manier

( met behulo van boomstammen en geimproviseerde hefbomen onder het nieuwe afdak gerangschikt. Marc is stilaan begonnen met het ontruimen van het terrein dat is voortbestemd voor de kippen en aanverwanten.

De tijd vloog voorbij en zonder het te beseffen was het alweer 16u00, tijd om huiswaarts te gaan. 
Donderdag 20 aug 2020
Vandaag zijn we gestart met een tweetal nieuwe projecten. Katleen,jurgen en Angelo gingen het huisje een nieuwe facelift geven.

De achtergevel werd vrijgemaakt van de historische reclameborden en na een beurt met de hogedrukreiniger kon het lakijen beginnen. Ik moet toegeven het werd een vrolijke aangelegenheid.

Er is tevens een aanvang gemaakt met de aanleg van een park voor onze kippen en onze duiven. Momenteel zitten deze beesten in een soort ballingschap en daar willen wij iets aan doen vandaar dit mooi initiatief. Marc is inmiddels begonnen met het ontruimen van het nieuwe terrein en allerlei spullen over te brengen naar het sprookjesbos. Daantje is dan weer bezig met het verwijderen van het onkruid. Jan gaat onder het genot van wat muziek op zijn tempo nauwkeurig verder met het opknappen van de koetsen. 

Volgende week verwelkomen we voor het eerst Katrien. Katrien is een zeer gepassioneerde keukenprinses en daar kijken we met z'n allen uiteraard naar uit. Volgende week zijn het op verzoek van Angelo gekookte patatten met worst en appelmoes.  Hoe het afloopt verneem je volgende week. 


Dinsdag 18 aug 2020Om 9u30 was iedereen al aanwezig, hetzij met het busje of op eigen kracht met het openbaar vervoer.

Na de koffie en het gebruikelijk overleg zijn we d'er in gevlogen. Alles is in gereedheid gebracht om het dak van het bakkot te herstellen. Marc heeft al de boomse pannen gekuist en de pannelatten liggen inmiddels ook klaar. Het is enkel nog een lwestie van één zomerse dag. De ruimte voor de uitbreiding van de brandweerstand is ook klaar. Jurgen heeft het laatste brandhout een andere bestemming gegeven.Jan heeft zich verder ontfermd over het koetsenpark. Een eerste koets is volledig behandeld met lijnolie en ziet er prachtig uit. Proficiat Jan knap werk !! Marnix en Angelo hebben zich ingezet voor de innerlijke mens en hebben spaghetti bolognaise gemaakt. Wat eerst leek alsof we heel de straat konden voorzien bleek achteraf maar net genoeg te zijn.  

Tot slot moet ik iedereen een pluim opsteken want maandag hadden we met het bestuur een vergadering op het Bardelaere Museum en voor sommige mensen bleek ons werk en onze inzet duidelijk merkbaar. Bedankt voor het compliment. Donderdag 13 aug 2020 We hadden gehoopt het verfen vandaag te kunnen afronden maar het weer het er anders over beslist want rond de middag was het veel te warm geworden. Jurgen is dan samen met Angelo maar verder gegaan met de hogedrukreiniger achteraan aan de kantine. Marc heeft de voorbereidende werkzaamheden voor het bakkot afgerond en Daan heeft zich zoals altijd uitgeleefd in de tuin en al het onkruid rond onze boot "Misty" verwijderd. Jan heeft zich verdiept in het maken van een stoel voor een slijpsteen en heeft Marcus geholpen met de verdere opbouw van de lattenkliever.
Dinsdag 11 aug 2020


Op dinsdag wordt er altijd een maaltijd bereid. Vandaag was het croque hawai met groenten. Jorgen en Angelo hebben deze taak op zich genomen en Marc zou achteraf de afwas doen. In afwachting van de pannelatten voor het bakkot is Jan maar verder gegaan met het insmeren van de koetsen met lijnolie en Daan had zijn handen weer vol met het verwijderen van onkruid op de paden. Angelo is na de middag begonnen met de achtergevel van de kantine af te spuiten met de hogedruk. Volgende week gaan we de gevel namelijk kalijen. Marnix heeft Jurgen wat assistentie verleend bij het verfen.


Donderdag 04 aug 2020


Het beloofd weer een warme dag te worden. We hebben onze wxerken dan ook een beetje aangepast en wat verfrissing opgezocht. Angelo heeft een hekwerk uit het jaar 1820 afgespoten met de hogedrukreiniger. Nadien heeft hij samen met Marc nog een deel van de dakpannen afgekuist voor op het bakkot straks. Jan heeft onder het afdak van het koetsenpark een kaaswagen uit het jaar 1880 opgeluist en in de lijnolie gestoken. Daan heeft het onkruid rondom het koetsenpark verwijderd en de zavel tussen de koetsen opengeharkt. Jurgen is nog steeds begaan met het schilderen van de deuren en poorten.


Dinsdag 02 augustus 2020Marc heeft vandaag een aanvang gemaakt met het schoonmaken van de boomse pannen van het bakkot. Jan heeft een schets gemaakt van het gebinte van het dak en gaat volgende week beginnen met de restauratie. Het is nog even wachten op de pannelatten. In tussentijd is hij begonnen met het maken van een draagstoel voor een slijpsteen. 

Daan heeft zijn talent als tuinman weer helemaal waart gemaakt en heeft de toegangsweg naar de magazijnen helemaal ontdaan van het onkruid. Netjes gedaan Daan !! Onze schilder Jurgen heeft samen met Marnix de deuren en poorten verder afgeplakt en geschilderd. We hebben er al veel uren aan besteed maar het eindresultaat zal niet mis zijn. Angelo en Jorgen hebben zich ontfermt over de hotdogs en ik moet zeggen er zijn er heel wat over de toog gegaan !!Donderdag 30 juli 2020


Het is best een drukke dag geworden. We hebben van een particulier een oude lederen salon gekregen en dat is nu precies wat we konden gebruiken. Anelo en Jan hebben hem helemaal ontrafeld en het karkas gesloopt. Het leder en de vulling is bedoeld om de koetsen te herstellen. Nadien hebben ze in het museum het smidsemateriaal helpen verhuisen. 

Jurgen heeft samen met Katleen het bruggetje in de achtertuin een laatste laagje verf gegeven. Na het carboliseren van het wegdek is de brug weer opengesteld voor alle verkeer. Onze vriend Daan heeft aan de ingangspoort de rozelaars gesnoeid en nadien de moestuin gezuiverd van onkruid. Dirk heeft een laatste hand gelegd aan de Congolese wapens en ze in de lijnolie gestoken. Onze vriend Marc heeft samen met Jorgen gezorgd voor de culinaire behoeftes. 


                                                                           

Dinsdag 28 juli 2020Vandaag waren onze vrienden Angelo en Karim weer van de partij en dat was te merken want de sfeer zat er goed in.

Met z'n tweeën hebben ze gekozen om een berg hout te stapelen en zodoende plaats te maken voor de extra stand van de brandweer. Dirk is nog altijd bezig met het afscheuren van zijn pijlen en bogen en onze tuinier Daan weet eigenlijk niet goed waar eerst te beginnen. Jan heeft de laatste hand gelegd aan zijn snijmachine en ik moet zeggen ze mag gezien zijn !! In de namiddag heeft hij dan een bestek gemaakt van de renovatie van het dak van het bakkot. Volgens mij ziet hij dat helemaal zitten. Op het zoldertje hebben we nog een kistje gevonden waar in lang vervlogen tijden blijkbaar crab meat in zat en dat afkomstig was uit Rusland (een onverwacht museumstukje dus). 

Jurgen heeft samen met Marnix nog wat deuren in de verf gezet terwijl Marc en Jorgen zich bekommerd hebben over de zo lang naar uitgekeken frieten met stoverij. Volgende week zijn het hot dogs of zoals ze zeggen in Holland een hete hond.

Heeft U ook een beperking en heeft U zin om er bij te zijn sms of mail naar willems.marnix@gmail.com


  


Donderdag 23 juli 2020


Na drie weken afwezigheid verwelkomen we onze jobcoach Katleen terug. Jurgen was omwille van privéomstandigheden afwezig en Marc had een vrije dag ingelast maar Daan, Jan, Dirk, Marnix en Marcus waren op de afspraak. Wegens de afwezigheid van onze gedreven wandelaar Marc is de geplande wandeling en picknick in de bossen uitgesteld naar een latere datum. Zodoende diende het programma te worden aangepast. Jan heeft zich verder ontfermt over zijn beschuitmachine. Na een schrob- en oliebeurt en een extra laagje verf lijkt het stilaan als een nieuw exemplaar. Onze hovenier Daan heeft de lindehaag geschoren en Dirk heeft menige speren, pijlen en bogen ontroest en klaar gemaakt voor een laagje lijnolie. Volgende week staat de renovatie van het bakkot op het programma en verwelkomen we twee ouwe bekenden te weten Angelo en Karim. Reden dus om een klein feestje te bouwen met .... frieten en stoverij. Mensen met een beperking die zich geroepen voelen om ons te vervoegen zijn welkom !!Dinsdag 21 juli 2020


Geen activiteiten omwille van de nationale feestdag.
Donderdag 16 juli 2020


Jan heeft zich ontfermt over een toestel om beschuit te maken. Het zal wel enkele dagen in beslag nemen want het is aan een grondige opknapbeurt toe. Jurgen (onze schilder) heeft een verdwaald schaap gevonden en heeft de vacht eens een laagje verf gegeven, verder heeft hij een groene kikker even doen blozen van schaamte en heeft hij enkele kabouters rood doen aanlopen van woede. Daan heeft samen met Marc en Jorgen een wandeling gemaakt in de nabijgelegen bossen.
Donderdag 09 juli 2020Daantje was vandaag niet van de partij want die had een uitstap naar de ardennen op het programma staan. Wie we wel konden verwelkomen was Charlotte. Charlotte is therapeutisch medewerkster op het P.C. St Jan te Eeklo en kwam eens kennismaken met ons project. Marnix heeft wat tekst en uitleg gegeven en heeft vervolgens een korte rondleiding gegeven. Ondertussen was Jurgen zich weer volop aan het uitleven aan zijn boot. Jan ging voor het nieuwe project van Marcus een spijkerboom maken.

Dirk heeft de grote garagepoort geverfd en tussendoor wat assistentie verleend aan Marcus bij de creatie van een lattenkliever.

Beide creaties zijn uiteraard te bewonderen op onze opendeurdag. Normaal wordt er niet gekookt op donderdag maar bij wijze van uitzondering hebben Marc en Jorgen een spaghetti bolognaise klaargemaakt. En het heeft weer gesmaakt zulle (buiten onder ons afdak).                                                                                  

Dinsdag 07 juli 2020Vandaag verwelkomen we voor het eerst Jan en Danny. Ze komen samen met de bus tot aan de Alcantaralaan en komen dan te voet tot onze locatie (ongeveer 350 meter). Jorgen de jobcoach van dienst kreeg vandaag de bijstand van Tine. Gezien de expansie van ons team is een tweede jobcoach geen overbodige luxe.  Na een korte kennismaking en een lekker bakje koffie kon iedereen zoals gebruikelijk kiezen uit een groot aanbod van activiteiten. Danny en Dirk zagen het meteen zitten om samen Misty een grondige renovatiebeurt te geven ( Misty is ons vrachtschip). Jan ging de kapelletjes in de verf zetten en Daan ging samen met Marnix in de achtertuin hout stapelen en plaats maken om de brandweerstand te verruimen.

Marc en Jorgen gingen ondertussen zorgen voor de innerlijke mens en hebben ons een heerlijke "hete bliksem" klaargemaakt

of anders gezegd een gehaktschotel "parmentier". 

Donderdag 02 juli 2020


Vandaag verwelkomen we voor het eerst Dirk. Na een korte rondleiding en het invullen van de nodige formulieren is Dirk direct aan de slag gegaan. Zijn voorkeur ging uit naar het opscheuren van de kapelletjes van de omgang. Jurgen heeft zich inmiddels ontpopt to schilder van dienst en heeft het fraim van onze steekkar in het rood gestoken en de houten bodem  gebeitst. De kar was bijna niet meer te herkennen, prachtig werk Jurgen !! Onze vriend Daan heeft inmiddels ook zijn weg gevonden op ons terrein en heeft de taak van tuinier aangenomen. Het snoeihout is netjes naar de composthoop verwezen en de paden zijn weer netjes opgeruimd. Marc die moet zowat idere dag zijn rondjes lopen op het terrein. Zijn taak begint dan ook iets later en bestaat er in om de kok van dienst een handje toe te steken. Na de maaltijd neemt hij de afwas voor zijn rekening en ik moet zeggen dat doet hij zeer goed.   

Dinsdag 30 juni 2020Zoals gebruikelijk op dinsdag bereiden we ons middagmaal zelf. Vandaag stond er croque hawai op het programma

Ik weet niet hoeveel we d'er gemaakt hebben, in ieder geval heel veel en op het einde van de rit was daar niks meer van te merken. Na de middag zouden we schilderen en hout stapelen. Uiteindelijk is het anders gelopen want Marcus had een 2e hands biljart meegebracht. Zodoende hebben we alle onze krachten en fantasie gebundeld en hebben we een biljartlocatie in elkaar geknutseld. Donderdag gaan we die eens uittesten en kijken op hij wel pas staat. 


Donderdag 25 juni 2020


Vandaag hebben we verder gewerkt aan het bruggetje in onze moestuin. Na het afscheuren en afplakken hebben we een primer aangebracht zodat we volgende week kunnen beginnen met de toplaag. Deze klus heeft bijna de hele dag in beslag genomen maar het eindresultaat mag straks gezien worden dat is nu al duidelijk.


 

Dinsdag 23 juni 2020


Gezien het mooie weer zijn we na de koffie gelijk begonnen met de schilderwerkzaamheden. Hier kunnen we nog wel een tijdje mee doorgaan want er staan nog heel wat deuren, vensters, terrastafels e.d. te wachten op een opknapbeurt. Vandaag verwelkomen we Marc onze nieuwe aanwinst. Eén van zijn favoriete bezigheden is poetsen en afwassen. Dat komt ons goed uit want Marc gaat nu alles klaarzetten zodat we gelijk van start kunnen gaan met de verfkwast. Zoals aangekondigd stonden er vandaag pannekoeken op de menu. Jurgen heeft samen met Marnix de deeg gemaakt. We hadden gerekend op acht pannekoeken de man maar dat was blijkbaar een beetje teveel van het goede. Na de middag hebben we nog wat hout verhuisd naar een andere locatie want het is de bedoeling dat de stand van de brandweerspullen wordt uitgebreid.Donderdag 18 juni 2020


Vandaag zijn we begonnen met de aanleg van een moestuintje. Na het aanbrengen van een stevige compostlaag zijn de eerste groenten geplant ( rode kolen). Ondertussen heeft Daan het bruggetje dat over onze moestuin loopt grondig schoongemaakt en klaargemaakt om te verfen. Het was een mooie en vruchtbare dag vandaag temeer daar de kippen die spoorloos waren blijkbaar hun thuisbasis hebben teruggevonden.

Volgende week dinsdag zijn het pannekoeken en Jurgen brengt een pot confituur mee die zijn ma gemaakt heeft.Dinsdag 16 juni 2020


Vandaag stond er spaghetti bolognaise op de middagmenu. We zijn meteen de keuken ingedoken om de groenten te snijden te weten paprika's, ajuin,selder en champignons. Daan en Jurgen stonden in voor de voorbereiding en Jorgen ging achter het fornuis staan. Het is allemaal vlotjes verlopen in een ontspannen sfeertje. We hadden uiteraard geen haast en het was bijna 1 uur toen we de innerlijke mens konden versterken. Na een stevige maaltijd en een uitgebreide pauze zijn we dan toch nog van start gegaan met de karweien. Jurgen heeft de deuren verder afgewerkt en geschilderd en Marnix is samen met Daan de tuin ingedoken. Om drie uur hebben we de afwas gedaan en na het opruimen van onze spullen zijn we met een goed gevoel weer naar huis getrokken. Aanstaande donderdag verwelkomen we weer een nieuwe collega.Donderdag 11 juni 2020


Vandaag werd er niet gekookt. Aanstaande zondag gaat het Museum weer open voor het publiek en er moest nog heel wat gepoetst worden. We zijn dus meteen van start gegaan. Uiteraard was er ook nog tijd voor ontspanning en vonden wij er niks beter op dan wat volkspelen van de zolder te halen.


Dinsdag 9 juni 2020


Vandaag was het een beetje een feestdag want op het menu stonden friet met stoverij met salade en tomaat.

We zijn er van bij de start aan begonnen. We hadden patat voor de hele nabije omgeving maar uiteindelijk zou er niet één friet of een brokje vlees overblijven. We hebben zoveel gegeten dat we na de middag toe waren aan een ferme rust- of slaappauze.

Toen de batterij weer was opgeladen hebben we nog een goed uurtje in de tuin gewerkt en zijn we om 16.00 uur weer huiswaartds getrokken.Donderdag 04 juni 2020


Na een uitgebreide koffieklets zijn we van start gegaan. Jurgen had zich voorgenomen om nog twee deuren te verfen terwijl het nog droog was. Daan zou ondertussen nog wat puin opruimen in de tuin. Na de middagpauze zijn we overgegaan tot het iets fijnere werk en hebben we een aanvang gemaakt met het schilderen van de tuinkabouters. Xe hebben nog een pak schilderwerk voor de boeg maar volgende week dinsdag gaan we toch onze zinnen op iets anders zetten want we gaan ...................  jawel

friet met stoverij klaarmaken !! Dinsdag 02 juni 2020


Vandaag verwelkomen we Jorgen. Zijn interesse gaat uit naar geschiedenis en brocante.

Hij was bij ons dus aan het juiste adres. Daan en atleen hebben hun schoonmaakwerkzaamheden in de tuin verdergezet

terwijl Jurgen en Jorgen zijn begonnen met de buitendeuren te schilderen. Na de middagpauze heeft Marcus nog een rondleiding gegeven in en rond het museum. Omstreeks 16.00 u is iedereen na een paar bingospelletjes weer blij en voldaan naar huis getrokken.

Volgende afspraak donderdag 04 juni om 10.00 uur. Iedereen met één of andere beperking is welkom !!                           


Donderdag 28 mei 2020


Iedereen was pop tijd op post te weten om 10.00 uur. Na een bakje koffie kan iedereen zijn favorite bezigheid uitkiezen.

Daan en Jurgen blijken een goed team te zijn en gingen dan ook gezamelijk in de tuin. Het kerkhof werd volledig opgekuist alsook de toegangswegen onder het toeziend oog van Katleen.

Marnix zou ondertussen een aanvang nemen om de buitendeuren klaar te maken voor een schilderbeurt volgende week.

terwijl Marcus begonnen is aan de creatie van een nieuwe stand. Wat voor iets het word is nog niet duidelijk.

Misschien krijgen we daar volgende week een zicht op.


                       

26 mei 2020


Na een onderbreking van 10 weken als gevolg van de convid-19 hebben we uiteindelijk van de veiligheidsraad toestemming gekregen om weer van start te gaan.

De coronaperiode heeft ons eigenlijk wel goed gedaan want onze activiteiten trekken veel meer belangstelling. Zo konden we vandaag drie nieuwe deelnemers verwelkomen zijnde Daan, Johan en Jurgen. Na een korte kennismaking en het genot van een bakje koffie zijn we van start gegaan. Jurgen en Daan bleken nogal tuinliefhebbers te zijn en kozen ervoor om samen met jobcoach Kathleen heel het park met de landbouwwerktuigen een opknapbeurt te geven. Johan is dan weer de man van het grove werk en besloot om samen met Karim, Marnix en Marcus de zandbak te renoveren. Iedereen had een lunchpakket mee want koken was omwille van de veiligheidsvoorschiften nog geen optie in het kleine keukentje. Na het middagmaal zijn we nog even doorgegaan met onze bezigheid maar voor de gelegenheid zijn we vandaag een uurtje vroeger gestopt. Omdat het de eerste keer was na een lange periode van afwezigheid hebben we nog even een uurtje bingo ingelast en zodoende nog wat prijzen weggegeven. Na een toch wel vermoeiende dag is iedereen toch blij en voldaan huiswaarts getrokken.

Donderdag gaan we verder.


De medewerkers van Obrabaken vzw hebben in het kader van de versoepeling van de lockdown groen licht gekregen om in samenwerking met vzw De Stap de activiteiten opnieuw op te starten. Middels inachtneming van de huidige veiligheidsvoorschriften zal de 1e ontmoeting op dinsdag 26 mei plaatsvinden. Voortaan zullen onze activieiten 2x per week plaatsvinden te weten op dinsdag en donderdag telkens van 10 tot 16 uur.


11 maart 2020


Vandaag stond er friet met vol au vent op de menu. Vooraleer aan de bereiding te beginnen zijn we nog een uurtje het terrein op gegaan en hebben we ons oog laten vallen op de tuinkabouters. Deze waren echt wel aan een opknapbeurt toe. We hebben ze praktisch allemaal afgewassen en onder het afdak in het wagenpark gezet om te drogen. Bij de volgende bijeenkomst gaan we ze dan een nieuw kleurtje geven. Ondertussen was het al ruim twaalf uur, hoogtijd dus om het eten klaar te maken.

Al bij al viel het nogal mee en konden we rond één uur aan tafel (voor een sfeerbeeld zie rubriek foto's). We hebben de siesta uitgebreid totdat onze vriend Peter kwam opdagen. Uiteindelijk zijn we om twee uur nog even het wagenpark ingedoken voor een grote schoonmaakbeurt. Om vier uur zijn we dan met z'n allen weer huiswaarts getrokken, moe maar weliswaar met een goed gevoel. Volgende afspraak is pas 01 april !!! 04 maart 2020


Iedereen was goed op tijd deze morgen. We zijn de dag gestart met de voorbereiding van het middagmaal. Vandaag zouden we een italiaanse klassieker klaarmaken namelijk spaghetti bolognaise. Karim ging het gehakt bakken, Annick en Marnix zouden de bereiding van de saus voor hun rekening nemen en Yannick zou de tafel zetten. Toen alles klaar was hebben we eerst nog een wandeling gemaakt in de Lembeekse bossen om de eetlust nog een beetje op te wekken. Rond de klok van half één zijn we dan aan tafel gegaan. We waren amper gestart of Bart kwam de groep vervoegen. Net op tijd om een portie mee te eten want blijkbaar had hij nog niet gegeten. Ter compensatie heeft hij samen met Annick achteraf de schotels gewassen. Na een korte middagpauze zijn we dan met z'n allen in de tuin gaan klussen. Om twee uur kregen we nog versterking van Peter. We hadden ons voorgenomen om de dag af te sluiten met een bingo uurtje maar de dag bleek tekort. Maar niet getreurd volgende week komt er weer een dag en dan krijgen we Johan voor het eerst op bezoek.

 26 februari 2020


Vandaag waren we omwille van ziekte van teamgenoten slechts met een beperkt groepje. ' s Morgens hebben we een ovenschotel gemaakt met aardappelpuree, gestoofde prei, gebraden gehakt en een kaassausje. Voor het vieruurtje hadden we zelfgemaakte appelflappen voorzien. Toen alles bereid en verorberd was bleek het al gauw 1 uur te zijn. Tijd dus om nog enkele klusjes te doen

zoals het afwerken en schilderen van onze vlaggemast, de roeispanen voor onze visserssloep en het opruimen van nog enklele spullen bestemd voor het containerpark. Om twee uur mochten we Peter nog verwelkomen die we nog even een rondleiding doorheen het museum en omgeving hebben gegeven. Nadien was het hoogtijd om onze spullen op te ruimen en weer huiswaarts te trekken. 

19 februari 2020Annick en yannick zijn, gezien de gemakkelijke verbinding, voor het eerst met de bus gekomen. Om 10.00 u was iedereen aanwezig en hebben wij onze dagindeling opgesteld. We besloten om eerst te zorgen voor ons middagmaal zijnde een ovenschotel van aubergines, vis, spinazie met philadelpiakaas en zalm en dit alles bedekt met schijfjes aardappel en verse dille. Terwijl ons gerecht in de oven zat hebben we onze spullen klaargezet voor de namiddag activiteit. 

Ons gerecht was blijkbaar een succes want er was niks over. Na een korte rustpauze zijn we begonnen aan het schilderen van de vlaggemast. We gingen ook nog een paar roeispanen verfen maar daar was geen tijd meer voor want we zouden nog een hele 

vracht oude electrische spullen naar het containerpark brengen vooraleer naar huis te gaan.

Bovendien kregen we in de namiddag nog het bezoek van Peter en Bart. Peter zou vanaf volgende week onze club vervoegen en Bart zag het wel zitten om af en toe eens te komen. Het beloofd dus weer plezant te worden volgende week. 
06 februari 2020


Yannick en Annick zijn voor het eerst met de bus gekomen en werden opgehaald door Marnix aan de nabijgelegen bushalte.

Na het gebruikelijke kort overleg zijn Marcus en Yannick van start gegaan met de verbouwingswerken in het Museum. Annick, Petra en Marnix besloten om de agenda voor de komende weken samen te stellen. Na de middag was de zon van de partij en besloten we om buiten te gaan werken. Uiteindelijk zijn we gestart met het inoliën van het koetsenpark. De tijd vloog voorbij. We hebben ons wederom goed geamusserd en veel gelachen. Om half vier is iedereen met een goed gevoel huiswaarts getrokken.

Volgende keer gaan we een ovenschotel en appelflappen maken en gaan we verder met het koetsenpark. 


23 januari 2020Na een kort overleg had iedereen weer zijn gading gevonden. Het was best wel mooi weer en Yannick zag het wel zitten om het overdekt terrras te kuizen. Na een tijdje kreeg hij het gezelschap van Karim die iets later kwam. Rond de middag mochten we onze nieuwe collega Carine verwelkomen. Blijkbaar werkt zij graag in de keuken want na een korte kennismaking ging zij voor het hele gezelschap croque hawai maken. Na het schoonmaken van het terras werden we 's middags door Marcus getrakteerd op een belegd broodje naar keuze. Na een gezellige lunch besloten we om ons nog even uit te leven in de tuin. Na een stevig snoei- en opruimbeurt van het molenpark mochten we gaan proeven van Carine haar culinaire vaardigheden en eerlijk gezegd de croques (met alle toebehoren) gingen erin als zoetekoeken. De dag vloog voorbij en het was inmiddels al ruim 4 uur geworden, tijd om alles op te ruimen en onze planning te maken voor de volgende bijeenkomst.16 januari 2020


De weergoden waren ons gunstig gezind. De zon scheen door de bomen en de vogels gaven het beste van zichzelf. Iedereen was mooi op tijd en na een kort overleg is iedereen van start gegaan met zijn favoriete dagindeling. Karim en Marnix besloten om de deeg te zetten voor de wafelbak. Yannick wou samen met Annick de terrasstoelen een renovatiebeurt geven.

Tegen 12u30 was de deeg naar wens gerezen en kon de wafelbak beginnen. De wafels gingen als zoete broodjes van de toog want voor sommigen was het al lang geleden dat ze wafels gezien hadden. Ook het recept viel in de smaak want voor sommigen was wafels met slagroom en krieken een nieuwe ontdekking. Gelukkig hadden we deeg genoeg en konden we de bezoekers Wilfried en Gerda ook nog een wafel aanbieden.

Het voorstel om een korte wandeling te maken door het bos na al die wafels werd in dank aangenomen. Toen we terugkwamen hadden we nog een uurtje over en zijn we alvast begonnen met de renovatie van de vlaggenmast (schuren, afplakken en verfen). Om 15u30 hebben we onze spullen opgeruimd en zijn we huiswaarts getrokken. Volgende week donderdag om 10.00 u gaan we weer verder


14 december 2019


Vandaag was het de laatste bijeenkomst van dit jaar en we hadden nog een hele klus voor de boeg.

Onder begeleiding van Marcus hebben we een hele stand binnenin het museum gesloopt en plaats gemaakt voor het interieur van de inmiddels omgebouwde Sint-Eligiuskerk in Bentille. Ik moet toegeven het gezever en het gelach verlichtte de arbeid. Eenmaal de klus geklaart hebben we nog een klein feestje gebouwd om het jaar in schoonheid af te sluiten. 

Karim had samen met Marnix ondertussen een deeg gemaakt en 's namiddags hebben we dan om beurt pannekoeken gebakken. Voor sommigen was dat een nieuwe ervaring met als gevolg dat er een paar pannekoeken in de vuilbak zijn beland. Al bij al was het weer een dag om morgen nog even van te genieten en onder het motto "eind goed al goed" 

zijn we weer vertrokken met de datum van 09 januari in ons achterhoofd.28 november 2019


Angelo en Karim gaan vandaag verder met het reinigen van de dakgoten. Yannick en Angelo gingen de culinaire toer op en gingen zorgen voor het middagmaal. Voor het eerst werd ons keukentje in gebruik genomen. 

Een klein keukentje met een goede inboedel want alle toestellen en al het materiaal was aanwezig om een lekkere pompoensoep te maken. Middels enige toelichting van Marnix werden de ingredienten gewassen en fijn gesneden zonder in ons vingers te snijden. Rond het middaguur werd iedereen uitgenodigd om aan tafel te komen. De soep was best wel geslaagd. Iedereen had blijkbaar grote honger en in een minimum van tijd was de soep op. Eigenlijk hadden we niet genoeg maar gelukkig hadden we nog enkele lunchpaketten die we dan broederlijk gedeeld hebben. Na de gezamelijke afwas hebben we onze spullen opgeruimd en zijn we nog even rond de tafel gaan zitten en werden we nog getrakteerd door Marcus op een (niet alcoholisch) drankje. Na het opmaken van onze planning voor de volgende keer zijn we allen weer 

huiswaarts getrokken. 


14 november 2019


Vandaag hebben we ons opgesplitst in twee groepen. Een groep die de dakgoten gaat uitkuizen en een groep die de tuin weer onder handen gaat nemen. Angelo en Yannick blijken geboren tuiniers te zijn en dat is maar goed ook want er is nog heel wat snoeiwerk en de bladeren blijven maar komen.

Na de middagpauze is de dakdekker langs geweest. Philip en Karim hebben een handje toegestoken om het lek in het dak van het museum te dichten. Zodoende is onze planning van vandaag een beetje uit de hand gelopen en is ons werk een beetje blijven liggen maar geen nood volgende keer gaan we weer verder.   


31 oktober 2019


We hadden weer geluk vandaag. Het weer was ons goed gezind wat ons toeliet om in de tuin te werken.

Philip had zijn zinnen gezet op het opknappen van een vissersbootje. Helemaal op zijn ééntje heeft hij (met een beetje muziek op de achtergrond) de boot uitgekuist, gescheurd en vervolgens geverfd.

Een resultaat dat mag gezien zijn, proficiat Philip !!

Zijn collega's hadden samen met Annick (onze jobcoach) nog steeds hun handen vol met het snoeiwerk en de afgevallen bladeren. De tijd vloog voorbij en zonder het te beseffen was het alweer tijd om te gaan opruimen en nog even tijd te nemen voor een gratis frisdrankje en voor de rokers onder onder ons om een cigarretje te rollen. Om 16.00 u hebben we afscheid genomen en de datum van 14 november alvast genoteerd in onze agenda.


17 oktober 2019


Na een inloopperiode van 3 maanden zijn we definitief van start gegaan met onze bijeenkomsten.

De aanwezigen konden kiezen uit een zeer gevarieerd en uitgebreid aanbod van activiteiten  Uiteindelijk gaf iedereen, gezien het mooie weer, er de voorkeur aan om in de tuin te werken. Na enig snoeiwerk en het opruimen van de afgevallen bladeren was het tijd voor de lunch in onze gezellige en toch wel speciaal ingerichte kantine.

Na veel geklets en gelach zijn we uiteindelijk dan toch maar weer aan de slag gegaan. De middagpauze was behoorlijk uitgelopen maar gelukkig hadden we geen tijdsplan en namen we de dingen zoals ze kwamen. Na het opruimen van ons materiaal was er nog tijd voor koffie met een koek. Na het evaluatiegesprek en het smeden van de plannen voor de volgende bijeenkomst is iedereen moe maar voldaan met een goed gevoel huiswaarts getrokken. 

usr