Activiteiten

Activiteiten

Een ontmoetingsplek met ‘zin’ in het bos.

 

Omdat we weten dat mensen met een (psychische) kwetsbaarheid vaak leven in een geïsoleerde omgeving, weinig tot geen sociale contacten hebben en vaak met verveling en/of vereenzaming te kampen hebben, sloegen VZW De Stap, het bestuur van het Bardelaere Museum, OBRA|BAKEN vzw en de afdeling plusvriend van vzw Uilenspiegel de handen in elkaar om een laagdrempelige  open ontmoetingsplaats in het mooie groene hart van het Meetjesland te creëren.

Op deze plek gaan we uit van de gelijkwaardigheid van ieder individu. Vanuit een open, ongedwongen en op respect gebaseerde manier van kijken en omgaan met elkaar hopen we dat mensen in een ontspannen kader opnieuw verbinding kunnen en willen maken.

We hebben een aanbod van niet-verplichte activiteiten en projecten.                                  


Mogelijke activiteiten zijn:

samen muziek maken;

wandelen in de bossen;

volksspelen zoals krulbollen - kallestekken – hoefijzerwerpen;

koken – bakken – soep maken;

tekenen – schilderen.      


Mogelijke projecten zijn:

renovatie bunker (meehelpen kaleien);

onderhoud museum en sprookjeshuis;

herinrichting museum;

onderhoud van de tuin;

schilderen en vernissen van het wagen en/of koetsenpark

enz  ........


We werken telkens op basis van bevraging en geloof in de talenten en eigen verantwoordelijkheid van ieder die langskomt.                                                                          

Eigen suggesties en initiatieven zijn dan ook steeds welkom. We verwonderen ons graag en hopen dat te kunnen blijven doen.

Een (fijn) gesprek of er gewoon ‘zijn’ is voor ons minstens even belangrijk.


Praktisch:


  • Locatie: Bardelaere Museum, Ledestraat 42 te Kaprijke (Lembeke)                                                                       
  • Bereikbaarheid: met bus 97 Eeklo - Ertvelde - Zelzate Busstation of bus 96 Zelzate - Assenede - Eeklo Kliniek (halte Lembeke, Ledestraat of Alcantara), maar onze locatie vind je natuurlijk ook per fiets of met de wagen.
  • Openingstijden: iedere dinsdag en donderdag van 10u tot 16u (varianten in uren zijn mogelijk). Bij genoeg vraag en enthousiasme hopen we snel uit te breiden.
  • Kostprijs per dag: 5 euro (incl. verzekering en middagmaal) ter plaatse te betalen (eventuele tegemoetkoming is mogelijk)
  • Inschrijven kan via onderstaande inschrijfknop (liefst een paar dagen van tevoren dat maakt het ons iets gemakkelijker voor de organisatie van het middagmaal).

                                             Omwille van de verstrengde veiligheidsmaatregelen omtrent het coronavirus

                                         heeft het bestuur beslist om de opendeurdag van 06 september uit te stellen.

                                                                 Wanneer de omstandigheden het toelaten

                                                 zullen wij een nieuwe datum prikken en U uiteraard informeren.

                                               Intussentijd wensen we U een coronavrije periode. 

                                                              Hou het veilig, ook voor Uw medemensen.


Dinsdag 15 september 2020Vandaag is de laatste hand gelegd aan de kipperen. Jan heeft het kippehok afgewerkt. Jurgen en Katleen hebben samen met Marcus het net gespannen. Later zal de ren nog worden voorzien van een vijver en zullen de kippen nog het gezelschap krijgen van een paar eenden. Angelo is ondertussen begonnen met het opknappen van onze bunker en heeft alvast één zijde afgespoten met de hogedruk zodat de geimproviseerde voorgevel weer zichtbaar is. Daan heeft Marnix assistentie verleend bij het koken en Marc heeft naar gewoonte de afwas gedaan. Volgende week dinsdag zijn het wafels. Katrien (moeder van Jurgen) gaat ons      voorzien van melk om chocolademelk te maken en Katleen brengt aardbeien mee. Mireille (moeder van Jurgen) gaat volgende week donderdag voor ons lasagne maken. Aan allen bedankt voor de bijdrage.

 

Dinsdag 08 september 2020


De weergoden waren ons deze morgen niet goed gezind. De miezerige motregen heeft ertgoe geleid dat de koffiepauze iets langer heeft geduurd dan normaal. Omstreeks 10 uur kwamen de eerste opklaringen en zijn we begonnen met onze taken.

Daan en Marc hebben Marnix geholpen met de bereiding van het middagmaal. Op verzoek van Jurgen stonden er frieten met gehaktballen in de tomatensaus op de menu.

Jurgen, Jan en Angelo hebben Marcus geholpen met de verdere afwerking van de kipperen. Voorlopig zijn ze daar nog wel een paar weken mee bezig. Het wordt een luxueus verblijf. Op het eind van de dag hebben we nog een paar bingospelletjes gespeeld en zoals altijd ging onze vriend Daan weer met de prijzen lopen.   Dinsdag 01 september 2020Vandaag zou Jurgen meehelpen in de keuken. Hij had dan ook zijn favoriete gerecht gevraagd zijnde rijst met kip en currysaus.

Een vrij eenvoudig gerecht. Na het versnijden van de kip en de groenten was het nog amper een half uurtje voor de bereiding. 

Rond de klok van twaalf zaten we dus allemaal op het terras te smullen. We hadden twee grote ketels en er bleef amper 1 klein bordje over.

Vandaag hebben Katleen en Angelo de achtergevel van het huisje afgewerkt. Het is amper te herkennen. Jan is samen met Marcus begonnen het de restuaratie van het bakkot. Hopelijk is het donderdag goed weer zodat we het huisje in het droge kunnen steken. Alweer een mooie klus geklaart. Daan heeft zich zoals altijd uitgeleefd in de tuin terwijl Jurgen en Marnix gestart zijn met de voorbereiding van het terrein voor de kippen. Zonder het te beseffen was het alweer 16.00 uur, tijd dus om onze spullen op te ruimen en ons huiswaarts te begeven. We kijken weer uit naar donderdag.Donderdag 27 aug 2020


Tot onze grote verbazing en ongeloof van iedereen heeft Katrien zich voor vandaag en de komende dagen afgemeld.

Zodoende was Marnix de kok van dienst. Samen met Daan heeft hij spekjessaus gemaakt, een regionaal gerecht dat voor het grotendeels van onze gasten ongekend was. In de voormiddag is er nog een poosje gewerkt maar in de namiddag hebben we wat gezelschapsspelen gedaan. Voortaan gaan we iedere laatste dinsdag of donderdag van de maand een ontspanningsnamiddag inlassen. Na het krulbollen, kallestekken, hoefijzerwerpen en bowlen was er nog koffie met gebak en werd de winnaar bekend gemaakt. Uiteindelijk is Jan met de stapel pannekoeken gaan lopen. Proficiat Jan.

Dinsdag 25 aug 2020


Katleen en Angelo hebben zich verder uitgeleefd op de buitenmuren van ons onderkomen. Willen we deze klus nog klaren voor de winter dan zal het weer ons goed gezind moeten zijn de komende weken. Maar we zien wel het is geen must en wellicht komt er volgend jaar weer een zomer hopelijk zonder corona dan. katrien heeft vandaag haar blijde intrede gedaan en heeft samen met Tine gekookt. Jammer voorJurgen want die had een vrije dag, zodoende heeft hij de lekkere patatten met worst en de overheerlijke appelmoes gemist. We kijken met z'n allen nu al uit naar de maaltijd van donderdag. Goed gedaan Katrien.

Daan draagt naar gewoonte zorg voor het onderhoud in de tuin terwijl het koetsenpark van Jan stilaan begint te schitteren.

Marnix en Marcus hebben de brandweerstand ingericht. De oude en loodzware toestellen werden op een eeuwen oude manier

( met behulo van boomstammen en geimproviseerde hefbomen onder het nieuwe afdak gerangschikt. Marc is stilaan begonnen met het ontruimen van het terrein dat is voortbestemd voor de kippen en aanverwanten.

De tijd vloog voorbij en zonder het te beseffen was het alweer 16u00, tijd om huiswaarts te gaan. 
Donderdag 20 aug 2020
Vandaag zijn we gestart met een tweetal nieuwe projecten. Katleen,jurgen en Angelo gingen het huisje een nieuwe facelift geven.

De achtergevel werd vrijgemaakt van de historische reclameborden en na een beurt met de hogedrukreiniger kon het lakijen beginnen. Ik moet toegeven het werd een vrolijke aangelegenheid.

Er is tevens een aanvang gemaakt met de aanleg van een park voor onze kippen en onze duiven. Momenteel zitten deze beesten in een soort ballingschap en daar willen wij iets aan doen vandaar dit mooi initiatief. Marc is inmiddels begonnen met het ontruimen van het nieuwe terrein en allerlei spullen over te brengen naar het sprookjesbos. Daantje is dan weer bezig met het verwijderen van het onkruid. Jan gaat onder het genot van wat muziek op zijn tempo nauwkeurig verder met het opknappen van de koetsen. 

Volgende week verwelkomen we voor het eerst Katrien. Katrien is een zeer gepassioneerde keukenprinses en daar kijken we met z'n allen uiteraard naar uit. Volgende week zijn het op verzoek van Angelo gekookte patatten met worst en appelmoes.  Hoe het afloopt verneem je volgende week. 


Dinsdag 18 aug 2020Om 9u30 was iedereen al aanwezig, hetzij met het busje of op eigen kracht met het openbaar vervoer.

Na de koffie en het gebruikelijk overleg zijn we d'er in gevlogen. Alles is in gereedheid gebracht om het dak van het bakkot te herstellen. Marc heeft al de boomse pannen gekuist en de pannelatten liggen inmiddels ook klaar. Het is enkel nog een lwestie van één zomerse dag. De ruimte voor de uitbreiding van de brandweerstand is ook klaar. Jurgen heeft het laatste brandhout een andere bestemming gegeven.Jan heeft zich verder ontfermd over het koetsenpark. Een eerste koets is volledig behandeld met lijnolie en ziet er prachtig uit. Proficiat Jan knap werk !! Marnix en Angelo hebben zich ingezet voor de innerlijke mens en hebben spaghetti bolognaise gemaakt. Wat eerst leek alsof we heel de straat konden voorzien bleek achteraf maar net genoeg te zijn.  

Tot slot moet ik iedereen een pluim opsteken want maandag hadden we met het bestuur een vergadering op het Bardelaere Museum en voor sommige mensen bleek ons werk en onze inzet duidelijk merkbaar. Bedankt voor het compliment. Donderdag 13 aug 2020 We hadden gehoopt het verfen vandaag te kunnen afronden maar het weer het er anders over beslist want rond de middag was het veel te warm geworden. Jurgen is dan samen met Angelo maar verder gegaan met de hogedrukreiniger achteraan aan de kantine. Marc heeft de voorbereidende werkzaamheden voor het bakkot afgerond en Daan heeft zich zoals altijd uitgeleefd in de tuin en al het onkruid rond onze boot "Misty" verwijderd. Jan heeft zich verdiept in het maken van een stoel voor een slijpsteen en heeft Marcus geholpen met de verdere opbouw van de lattenkliever.
Dinsdag 11 aug 2020


Op dinsdag wordt er altijd een maaltijd bereid. Vandaag was het croque hawai met groenten. Jorgen en Angelo hebben deze taak op zich genomen en Marc zou achteraf de afwas doen. In afwachting van de pannelatten voor het bakkot is Jan maar verder gegaan met het insmeren van de koetsen met lijnolie en Daan had zijn handen weer vol met het verwijderen van onkruid op de paden. Angelo is na de middag begonnen met de achtergevel van de kantine af te spuiten met de hogedruk. Volgende week gaan we de gevel namelijk kalijen. Marnix heeft Jurgen wat assistentie verleend bij het verfen.


Donderdag 04 aug 2020


Het beloofd weer een warme dag te worden. We hebben onze wxerken dan ook een beetje aangepast en wat verfrissing opgezocht. Angelo heeft een hekwerk uit het jaar 1820 afgespoten met de hogedrukreiniger. Nadien heeft hij samen met Marc nog een deel van de dakpannen afgekuist voor op het bakkot straks. Jan heeft onder het afdak van het koetsenpark een kaaswagen uit het jaar 1880 opgeluist en in de lijnolie gestoken. Daan heeft het onkruid rondom het koetsenpark verwijderd en de zavel tussen de koetsen opengeharkt. Jurgen is nog steeds begaan met het schilderen van de deuren en poorten.


Dinsdag 02 augustus 2020Marc heeft vandaag een aanvang gemaakt met het schoonmaken van de boomse pannen van het bakkot. Jan heeft een schets gemaakt van het gebinte van het dak en gaat volgende week beginnen met de restauratie. Het is nog even wachten op de pannelatten. In tussentijd is hij begonnen met het maken van een draagstoel voor een slijpsteen. 

Daan heeft zijn talent als tuinman weer helemaal waart gemaakt en heeft de toegangsweg naar de magazijnen helemaal ontdaan van het onkruid. Netjes gedaan Daan !! Onze schilder Jurgen heeft samen met Marnix de deuren en poorten verder afgeplakt en geschilderd. We hebben er al veel uren aan besteed maar het eindresultaat zal niet mis zijn. Angelo en Jorgen hebben zich ontfermt over de hotdogs en ik moet zeggen er zijn er heel wat over de toog gegaan !!Donderdag 30 juli 2020


Het is best een drukke dag geworden. We hebben van een particulier een oude lederen salon gekregen en dat is nu precies wat we konden gebruiken. Anelo en Jan hebben hem helemaal ontrafeld en het karkas gesloopt. Het leder en de vulling is bedoeld om de koetsen te herstellen. Nadien hebben ze in het museum het smidsemateriaal helpen verhuisen. 

Jurgen heeft samen met Katleen het bruggetje in de achtertuin een laatste laagje verf gegeven. Na het carboliseren van het wegdek is de brug weer opengesteld voor alle verkeer. Onze vriend Daan heeft aan de ingangspoort de rozelaars gesnoeid en nadien de moestuin gezuiverd van onkruid. Dirk heeft een laatste hand gelegd aan de Congolese wapens en ze in de lijnolie gestoken. Onze vriend Marc heeft samen met Jorgen gezorgd voor de culinaire behoeftes. 


                                                                           

Dinsdag 28 juli 2020Vandaag waren onze vrienden Angelo en Karim weer van de partij en dat was te merken want de sfeer zat er goed in.

Met z'n tweeën hebben ze gekozen om een berg hout te stapelen en zodoende plaats te maken voor de extra stand van de brandweer. Dirk is nog altijd bezig met het afscheuren van zijn pijlen en bogen en onze tuinier Daan weet eigenlijk niet goed waar eerst te beginnen. Jan heeft de laatste hand gelegd aan zijn snijmachine en ik moet zeggen ze mag gezien zijn !! In de namiddag heeft hij dan een bestek gemaakt van de renovatie van het dak van het bakkot. Volgens mij ziet hij dat helemaal zitten. Op het zoldertje hebben we nog een kistje gevonden waar in lang vervlogen tijden blijkbaar crab meat in zat en dat afkomstig was uit Rusland (een onverwacht museumstukje dus). 

Jurgen heeft samen met Marnix nog wat deuren in de verf gezet terwijl Marc en Jorgen zich bekommerd hebben over de zo lang naar uitgekeken frieten met stoverij. Volgende week zijn het hot dogs of zoals ze zeggen in Holland een hete hond.

Heeft U ook een beperking en heeft U zin om er bij te zijn sms of mail naar willems.marnix@gmail.com


  


Donderdag 23 juli 2020


Na drie weken afwezigheid verwelkomen we onze jobcoach Katleen terug. Jurgen was omwille van privéomstandigheden afwezig en Marc had een vrije dag ingelast maar Daan, Jan, Dirk, Marnix en Marcus waren op de afspraak. Wegens de afwezigheid van onze gedreven wandelaar Marc is de geplande wandeling en picknick in de bossen uitgesteld naar een latere datum. Zodoende diende het programma te worden aangepast. Jan heeft zich verder ontfermt over zijn beschuitmachine. Na een schrob- en oliebeurt en een extra laagje verf lijkt het stilaan als een nieuw exemplaar. Onze hovenier Daan heeft de lindehaag geschoren en Dirk heeft menige speren, pijlen en bogen ontroest en klaar gemaakt voor een laagje lijnolie. Volgende week staat de renovatie van het bakkot op het programma en verwelkomen we twee ouwe bekenden te weten Angelo en Karim. Reden dus om een klein feestje te bouwen met .... frieten en stoverij. Mensen met een beperking die zich geroepen voelen om ons te vervoegen zijn welkom !!Dinsdag 21 juli 2020


Geen activiteiten omwille van de nationale feestdag.
Donderdag 16 juli 2020


Jan heeft zich ontfermt over een toestel om beschuit te maken. Het zal wel enkele dagen in beslag nemen want het is aan een grondige opknapbeurt toe. Jurgen (onze schilder) heeft een verdwaald schaap gevonden en heeft de vacht eens een laagje verf gegeven, verder heeft hij een groene kikker even doen blozen van schaamte en heeft hij enkele kabouters rood doen aanlopen van woede. Daan heeft samen met Marc en Jorgen een wandeling gemaakt in de nabijgelegen bossen.
Donderdag 09 juli 2020Daantje was vandaag niet van de partij want die had een uitstap naar de ardennen op het programma staan. Wie we wel konden verwelkomen was Charlotte. Charlotte is therapeutisch medewerkster op het P.C. St Jan te Eeklo en kwam eens kennismaken met ons project. Marnix heeft wat tekst en uitleg gegeven en heeft vervolgens een korte rondleiding gegeven. Ondertussen was Jurgen zich weer volop aan het uitleven aan zijn boot. Jan ging voor het nieuwe project van Marcus een spijkerboom maken.

Dirk heeft de grote garagepoort geverfd en tussendoor wat assistentie verleend aan Marcus bij de creatie van een lattenkliever.

Beide creaties zijn uiteraard te bewonderen op onze opendeurdag. Normaal wordt er niet gekookt op donderdag maar bij wijze van uitzondering hebben Marc en Jorgen een spaghetti bolognaise klaargemaakt. En het heeft weer gesmaakt zulle (buiten onder ons afdak).                                                                                  

Dinsdag 07 juli 2020Vandaag verwelkomen we voor het eerst Jan en Danny. Ze komen samen met de bus tot aan de Alcantaralaan en komen dan te voet tot onze locatie (ongeveer 350 meter). Jorgen de jobcoach van dienst kreeg vandaag de bijstand van Tine. Gezien de expansie van ons team is een tweede jobcoach geen overbodige luxe.  Na een korte kennismaking en een lekker bakje koffie kon iedereen zoals gebruikelijk kiezen uit een groot aanbod van activiteiten. Danny en Dirk zagen het meteen zitten om samen Misty een grondige renovatiebeurt te geven ( Misty is ons vrachtschip). Jan ging de kapelletjes in de verf zetten en Daan ging samen met Marnix in de achtertuin hout stapelen en plaats maken om de brandweerstand te verruimen.

Marc en Jorgen gingen ondertussen zorgen voor de innerlijke mens en hebben ons een heerlijke "hete bliksem" klaargemaakt

of anders gezegd een gehaktschotel "parmentier". 

Donderdag 02 juli 2020


Vandaag verwelkomen we voor het eerst Dirk. Na een korte rondleiding en het invullen van de nodige formulieren is Dirk direct aan de slag gegaan. Zijn voorkeur ging uit naar het opscheuren van de kapelletjes van de omgang. Jurgen heeft zich inmiddels ontpopt to schilder van dienst en heeft het fraim van onze steekkar in het rood gestoken en de houten bodem  gebeitst. De kar was bijna niet meer te herkennen, prachtig werk Jurgen !! Onze vriend Daan heeft inmiddels ook zijn weg gevonden op ons terrein en heeft de taak van tuinier aangenomen. Het snoeihout is netjes naar de composthoop verwezen en de paden zijn weer netjes opgeruimd. Marc die moet zowat idere dag zijn rondjes lopen op het terrein. Zijn taak begint dan ook iets later en bestaat er in om de kok van dienst een handje toe te steken. Na de maaltijd neemt hij de afwas voor zijn rekening en ik moet zeggen dat doet hij zeer goed.   

Dinsdag 30 juni 2020Zoals gebruikelijk op dinsdag bereiden we ons middagmaal zelf. Vandaag stond er croque hawai op het programma

Ik weet niet hoeveel we d'er gemaakt hebben, in ieder geval heel veel en op het einde van de rit was daar niks meer van te merken. Na de middag zouden we schilderen en hout stapelen. Uiteindelijk is het anders gelopen want Marcus had een 2e hands biljart meegebracht. Zodoende hebben we alle onze krachten en fantasie gebundeld en hebben we een biljartlocatie in elkaar geknutseld. Donderdag gaan we die eens uittesten en kijken op hij wel pas staat. 


Donderdag 25 juni 2020


Vandaag hebben we verder gewerkt aan het bruggetje in onze moestuin. Na het afscheuren en afplakken hebben we een primer aangebracht zodat we volgende week kunnen beginnen met de toplaag. Deze klus heeft bijna de hele dag in beslag genomen maar het eindresultaat mag straks gezien worden dat is nu al duidelijk.


 

Dinsdag 23 juni 2020


Gezien het mooie weer zijn we na de koffie gelijk begonnen met de schilderwerkzaamheden. Hier kunnen we nog wel een tijdje mee doorgaan want er staan nog heel wat deuren, vensters, terrastafels e.d. te wachten op een opknapbeurt. Vandaag verwelkomen we Marc onze nieuwe aanwinst. Eén van zijn favoriete bezigheden is poetsen en afwassen. Dat komt ons goed uit want Marc gaat nu alles klaarzetten zodat we gelijk van start kunnen gaan met de verfkwast. Zoals aangekondigd stonden er vandaag pannekoeken op de menu. Jurgen heeft samen met Marnix de deeg gemaakt. We hadden gerekend op acht pannekoeken de man maar dat was blijkbaar een beetje teveel van het goede. Na de middag hebben we nog wat hout verhuisd naar een andere locatie want het is de bedoeling dat de stand van de brandweerspullen wordt uitgebreid.Donderdag 18 juni 2020


Vandaag zijn we begonnen met de aanleg van een moestuintje. Na het aanbrengen van een stevige compostlaag zijn de eerste groenten geplant ( rode kolen). Ondertussen heeft Daan het bruggetje dat over onze moestuin loopt grondig schoongemaakt en klaargemaakt om te verfen. Het was een mooie en vruchtbare dag vandaag temeer daar de kippen die spoorloos waren blijkbaar hun thuisbasis hebben teruggevonden.

Volgende week dinsdag zijn het pannekoeken en Jurgen brengt een pot confituur mee die zijn ma gemaakt heeft.Dinsdag 16 juni 2020


Vandaag stond er spaghetti bolognaise op de middagmenu. We zijn meteen de keuken ingedoken om de groenten te snijden te weten paprika's, ajuin,selder en champignons. Daan en Jurgen stonden in voor de voorbereiding en Jorgen ging achter het fornuis staan. Het is allemaal vlotjes verlopen in een ontspannen sfeertje. We hadden uiteraard geen haast en het was bijna 1 uur toen we de innerlijke mens konden versterken. Na een stevige maaltijd en een uitgebreide pauze zijn we dan toch nog van start gegaan met de karweien. Jurgen heeft de deuren verder afgewerkt en geschilderd en Marnix is samen met Daan de tuin ingedoken. Om drie uur hebben we de afwas gedaan en na het opruimen van onze spullen zijn we met een goed gevoel weer naar huis getrokken. Aanstaande donderdag verwelkomen we weer een nieuwe collega.Donderdag 11 juni 2020


Vandaag werd er niet gekookt. Aanstaande zondag gaat het Museum weer open voor het publiek en er moest nog heel wat gepoetst worden. We zijn dus meteen van start gegaan. Uiteraard was er ook nog tijd voor ontspanning en vonden wij er niks beter op dan wat volkspelen van de zolder te halen.


Dinsdag 9 juni 2020


Vandaag was het een beetje een feestdag want op het menu stonden friet met stoverij met salade en tomaat.

We zijn er van bij de start aan begonnen. We hadden patat voor de hele nabije omgeving maar uiteindelijk zou er niet één friet of een brokje vlees overblijven. We hebben zoveel gegeten dat we na de middag toe waren aan een ferme rust- of slaappauze.

Toen de batterij weer was opgeladen hebben we nog een goed uurtje in de tuin gewerkt en zijn we om 16.00 uur weer huiswaartds getrokken.Donderdag 04 juni 2020


Na een uitgebreide koffieklets zijn we van start gegaan. Jurgen had zich voorgenomen om nog twee deuren te verfen terwijl het nog droog was. Daan zou ondertussen nog wat puin opruimen in de tuin. Na de middagpauze zijn we overgegaan tot het iets fijnere werk en hebben we een aanvang gemaakt met het schilderen van de tuinkabouters. Xe hebben nog een pak schilderwerk voor de boeg maar volgende week dinsdag gaan we toch onze zinnen op iets anders zetten want we gaan ...................  jawel

friet met stoverij klaarmaken !! Dinsdag 02 juni 2020


Vandaag verwelkomen we Jorgen. Zijn interesse gaat uit naar geschiedenis en brocante.

Hij was bij ons dus aan het juiste adres. Daan en atleen hebben hun schoonmaakwerkzaamheden in de tuin verdergezet

terwijl Jurgen en Jorgen zijn begonnen met de buitendeuren te schilderen. Na de middagpauze heeft Marcus nog een rondleiding gegeven in en rond het museum. Omstreeks 16.00 u is iedereen na een paar bingospelletjes weer blij en voldaan naar huis getrokken.

Volgende afspraak donderdag 04 juni om 10.00 uur. Iedereen met één of andere beperking is welkom !!                           


Donderdag 28 mei 2020


Iedereen was pop tijd op post te weten om 10.00 uur. Na een bakje koffie kan iedereen zijn favorite bezigheid uitkiezen.

Daan en Jurgen blijken een goed team te zijn en gingen dan ook gezamelijk in de tuin. Het kerkhof werd volledig opgekuist alsook de toegangswegen onder het toeziend oog van Katleen.

Marnix zou ondertussen een aanvang nemen om de buitendeuren klaar te maken voor een schilderbeurt volgende week.

terwijl Marcus begonnen is aan de creatie van een nieuwe stand. Wat voor iets het word is nog niet duidelijk.

Misschien krijgen we daar volgende week een zicht op.


                       

26 mei 2020


Na een onderbreking van 10 weken als gevolg van de convid-19 hebben we uiteindelijk van de veiligheidsraad toestemming gekregen om weer van start te gaan.

De coronaperiode heeft ons eigenlijk wel goed gedaan want onze activiteiten trekken veel meer belangstelling. Zo konden we vandaag drie nieuwe deelnemers verwelkomen zijnde Daan, Johan en Jurgen. Na een korte kennismaking en het genot van een bakje koffie zijn we van start gegaan. Jurgen en Daan bleken nogal tuinliefhebbers te zijn en kozen ervoor om samen met jobcoach Kathleen heel het park met de landbouwwerktuigen een opknapbeurt te geven. Johan is dan weer de man van het grove werk en besloot om samen met Karim, Marnix en Marcus de zandbak te renoveren. Iedereen had een lunchpakket mee want koken was omwille van de veiligheidsvoorschiften nog geen optie in het kleine keukentje. Na het middagmaal zijn we nog even doorgegaan met onze bezigheid maar voor de gelegenheid zijn we vandaag een uurtje vroeger gestopt. Omdat het de eerste keer was na een lange periode van afwezigheid hebben we nog even een uurtje bingo ingelast en zodoende nog wat prijzen weggegeven. Na een toch wel vermoeiende dag is iedereen toch blij en voldaan huiswaarts getrokken.

Donderdag gaan we verder.


De medewerkers van Obrabaken vzw hebben in het kader van de versoepeling van de lockdown groen licht gekregen om in samenwerking met vzw De Stap de activiteiten opnieuw op te starten. Middels inachtneming van de huidige veiligheidsvoorschriften zal de 1e ontmoeting op dinsdag 26 mei plaatsvinden. Voortaan zullen onze activieiten 2x per week plaatsvinden te weten op dinsdag en donderdag telkens van 10 tot 16 uur.


11 maart 2020


Vandaag stond er friet met vol au vent op de menu. Vooraleer aan de bereiding te beginnen zijn we nog een uurtje het terrein op gegaan en hebben we ons oog laten vallen op de tuinkabouters. Deze waren echt wel aan een opknapbeurt toe. We hebben ze praktisch allemaal afgewassen en onder het afdak in het wagenpark gezet om te drogen. Bij de volgende bijeenkomst gaan we ze dan een nieuw kleurtje geven. Ondertussen was het al ruim twaalf uur, hoogtijd dus om het eten klaar te maken.

Al bij al viel het nogal mee en konden we rond één uur aan tafel (voor een sfeerbeeld zie rubriek foto's). We hebben de siesta uitgebreid totdat onze vriend Peter kwam opdagen. Uiteindelijk zijn we om twee uur nog even het wagenpark ingedoken voor een grote schoonmaakbeurt. Om vier uur zijn we dan met z'n allen weer huiswaarts getrokken, moe maar weliswaar met een goed gevoel. Volgende afspraak is pas 01 april !!! 04 maart 2020


Iedereen was goed op tijd deze morgen. We zijn de dag gestart met de voorbereiding van het middagmaal. Vandaag zouden we een italiaanse klassieker klaarmaken namelijk spaghetti bolognaise. Karim ging het gehakt bakken, Annick en Marnix zouden de bereiding van de saus voor hun rekening nemen en Yannick zou de tafel zetten. Toen alles klaar was hebben we eerst nog een wandeling gemaakt in de Lembeekse bossen om de eetlust nog een beetje op te wekken. Rond de klok van half één zijn we dan aan tafel gegaan. We waren amper gestart of Bart kwam de groep vervoegen. Net op tijd om een portie mee te eten want blijkbaar had hij nog niet gegeten. Ter compensatie heeft hij samen met Annick achteraf de schotels gewassen. Na een korte middagpauze zijn we dan met z'n allen in de tuin gaan klussen. Om twee uur kregen we nog versterking van Peter. We hadden ons voorgenomen om de dag af te sluiten met een bingo uurtje maar de dag bleek tekort. Maar niet getreurd volgende week komt er weer een dag en dan krijgen we Johan voor het eerst op bezoek.

 26 februari 2020


Vandaag waren we omwille van ziekte van teamgenoten slechts met een beperkt groepje. ' s Morgens hebben we een ovenschotel gemaakt met aardappelpuree, gestoofde prei, gebraden gehakt en een kaassausje. Voor het vieruurtje hadden we zelfgemaakte appelflappen voorzien. Toen alles bereid en verorberd was bleek het al gauw 1 uur te zijn. Tijd dus om nog enkele klusjes te doen

zoals het afwerken en schilderen van onze vlaggemast, de roeispanen voor onze visserssloep en het opruimen van nog enklele spullen bestemd voor het containerpark. Om twee uur mochten we Peter nog verwelkomen die we nog even een rondleiding doorheen het museum en omgeving hebben gegeven. Nadien was het hoogtijd om onze spullen op te ruimen en weer huiswaarts te trekken. 

19 februari 2020Annick en yannick zijn, gezien de gemakkelijke verbinding, voor het eerst met de bus gekomen. Om 10.00 u was iedereen aanwezig en hebben wij onze dagindeling opgesteld. We besloten om eerst te zorgen voor ons middagmaal zijnde een ovenschotel van aubergines, vis, spinazie met philadelpiakaas en zalm en dit alles bedekt met schijfjes aardappel en verse dille. Terwijl ons gerecht in de oven zat hebben we onze spullen klaargezet voor de namiddag activiteit. 

Ons gerecht was blijkbaar een succes want er was niks over. Na een korte rustpauze zijn we begonnen aan het schilderen van de vlaggemast. We gingen ook nog een paar roeispanen verfen maar daar was geen tijd meer voor want we zouden nog een hele 

vracht oude electrische spullen naar het containerpark brengen vooraleer naar huis te gaan.

Bovendien kregen we in de namiddag nog het bezoek van Peter en Bart. Peter zou vanaf volgende week onze club vervoegen en Bart zag het wel zitten om af en toe eens te komen. Het beloofd dus weer plezant te worden volgende week. 
06 februari 2020


Yannick en Annick zijn voor het eerst met de bus gekomen en werden opgehaald door Marnix aan de nabijgelegen bushalte.

Na het gebruikelijke kort overleg zijn Marcus en Yannick van start gegaan met de verbouwingswerken in het Museum. Annick, Petra en Marnix besloten om de agenda voor de komende weken samen te stellen. Na de middag was de zon van de partij en besloten we om buiten te gaan werken. Uiteindelijk zijn we gestart met het inoliën van het koetsenpark. De tijd vloog voorbij. We hebben ons wederom goed geamusserd en veel gelachen. Om half vier is iedereen met een goed gevoel huiswaarts getrokken.

Volgende keer gaan we een ovenschotel en appelflappen maken en gaan we verder met het koetsenpark. 


23 januari 2020Na een kort overleg had iedereen weer zijn gading gevonden. Het was best wel mooi weer en Yannick zag het wel zitten om het overdekt terrras te kuizen. Na een tijdje kreeg hij het gezelschap van Karim die iets later kwam. Rond de middag mochten we onze nieuwe collega Carine verwelkomen. Blijkbaar werkt zij graag in de keuken want na een korte kennismaking ging zij voor het hele gezelschap croque hawai maken. Na het schoonmaken van het terras werden we 's middags door Marcus getrakteerd op een belegd broodje naar keuze. Na een gezellige lunch besloten we om ons nog even uit te leven in de tuin. Na een stevig snoei- en opruimbeurt van het molenpark mochten we gaan proeven van Carine haar culinaire vaardigheden en eerlijk gezegd de croques (met alle toebehoren) gingen erin als zoetekoeken. De dag vloog voorbij en het was inmiddels al ruim 4 uur geworden, tijd om alles op te ruimen en onze planning te maken voor de volgende bijeenkomst.16 januari 2020


De weergoden waren ons gunstig gezind. De zon scheen door de bomen en de vogels gaven het beste van zichzelf. Iedereen was mooi op tijd en na een kort overleg is iedereen van start gegaan met zijn favoriete dagindeling. Karim en Marnix besloten om de deeg te zetten voor de wafelbak. Yannick wou samen met Annick de terrasstoelen een renovatiebeurt geven.

Tegen 12u30 was de deeg naar wens gerezen en kon de wafelbak beginnen. De wafels gingen als zoete broodjes van de toog want voor sommigen was het al lang geleden dat ze wafels gezien hadden. Ook het recept viel in de smaak want voor sommigen was wafels met slagroom en krieken een nieuwe ontdekking. Gelukkig hadden we deeg genoeg en konden we de bezoekers Wilfried en Gerda ook nog een wafel aanbieden.

Het voorstel om een korte wandeling te maken door het bos na al die wafels werd in dank aangenomen. Toen we terugkwamen hadden we nog een uurtje over en zijn we alvast begonnen met de renovatie van de vlaggenmast (schuren, afplakken en verfen). Om 15u30 hebben we onze spullen opgeruimd en zijn we huiswaarts getrokken. Volgende week donderdag om 10.00 u gaan we weer verder


14 december 2019


Vandaag was het de laatste bijeenkomst van dit jaar en we hadden nog een hele klus voor de boeg.

Onder begeleiding van Marcus hebben we een hele stand binnenin het museum gesloopt en plaats gemaakt voor het interieur van de inmiddels omgebouwde Sint-Eligiuskerk in Bentille. Ik moet toegeven het gezever en het gelach verlichtte de arbeid. Eenmaal de klus geklaart hebben we nog een klein feestje gebouwd om het jaar in schoonheid af te sluiten. 

Karim had samen met Marnix ondertussen een deeg gemaakt en 's namiddags hebben we dan om beurt pannekoeken gebakken. Voor sommigen was dat een nieuwe ervaring met als gevolg dat er een paar pannekoeken in de vuilbak zijn beland. Al bij al was het weer een dag om morgen nog even van te genieten en onder het motto "eind goed al goed" 

zijn we weer vertrokken met de datum van 09 januari in ons achterhoofd.28 november 2019


Angelo en Karim gaan vandaag verder met het reinigen van de dakgoten. Yannick en Angelo gingen de culinaire toer op en gingen zorgen voor het middagmaal. Voor het eerst werd ons keukentje in gebruik genomen. 

Een klein keukentje met een goede inboedel want alle toestellen en al het materiaal was aanwezig om een lekkere pompoensoep te maken. Middels enige toelichting van Marnix werden de ingredienten gewassen en fijn gesneden zonder in ons vingers te snijden. Rond het middaguur werd iedereen uitgenodigd om aan tafel te komen. De soep was best wel geslaagd. Iedereen had blijkbaar grote honger en in een minimum van tijd was de soep op. Eigenlijk hadden we niet genoeg maar gelukkig hadden we nog enkele lunchpaketten die we dan broederlijk gedeeld hebben. Na de gezamelijke afwas hebben we onze spullen opgeruimd en zijn we nog even rond de tafel gaan zitten en werden we nog getrakteerd door Marcus op een (niet alcoholisch) drankje. Na het opmaken van onze planning voor de volgende keer zijn we allen weer 

huiswaarts getrokken. 


14 november 2019


Vandaag hebben we ons opgesplitst in twee groepen. Een groep die de dakgoten gaat uitkuizen en een groep die de tuin weer onder handen gaat nemen. Angelo en Yannick blijken geboren tuiniers te zijn en dat is maar goed ook want er is nog heel wat snoeiwerk en de bladeren blijven maar komen.

Na de middagpauze is de dakdekker langs geweest. Philip en Karim hebben een handje toegestoken om het lek in het dak van het museum te dichten. Zodoende is onze planning van vandaag een beetje uit de hand gelopen en is ons werk een beetje blijven liggen maar geen nood volgende keer gaan we weer verder.   


31 oktober 2019


We hadden weer geluk vandaag. Het weer was ons goed gezind wat ons toeliet om in de tuin te werken.

Philip had zijn zinnen gezet op het opknappen van een vissersbootje. Helemaal op zijn ééntje heeft hij (met een beetje muziek op de achtergrond) de boot uitgekuist, gescheurd en vervolgens geverfd.

Een resultaat dat mag gezien zijn, proficiat Philip !!

Zijn collega's hadden samen met Annick (onze jobcoach) nog steeds hun handen vol met het snoeiwerk en de afgevallen bladeren. De tijd vloog voorbij en zonder het te beseffen was het alweer tijd om te gaan opruimen en nog even tijd te nemen voor een gratis frisdrankje en voor de rokers onder onder ons om een cigarretje te rollen. Om 16.00 u hebben we afscheid genomen en de datum van 14 november alvast genoteerd in onze agenda.


17 oktober 2019


Na een inloopperiode van 3 maanden zijn we definitief van start gegaan met onze bijeenkomsten.

De aanwezigen konden kiezen uit een zeer gevarieerd en uitgebreid aanbod van activiteiten  Uiteindelijk gaf iedereen, gezien het mooie weer, er de voorkeur aan om in de tuin te werken. Na enig snoeiwerk en het opruimen van de afgevallen bladeren was het tijd voor de lunch in onze gezellige en toch wel speciaal ingerichte kantine.

Na veel geklets en gelach zijn we uiteindelijk dan toch maar weer aan de slag gegaan. De middagpauze was behoorlijk uitgelopen maar gelukkig hadden we geen tijdsplan en namen we de dingen zoals ze kwamen. Na het opruimen van ons materiaal was er nog tijd voor koffie met een koek. Na het evaluatiegesprek en het smeden van de plannen voor de volgende bijeenkomst is iedereen moe maar voldaan met een goed gevoel huiswaarts getrokken. 


Copyright vzw De Stap